През 2014 г. актрисата Гунет Полтроу твърдеше, че лимонадите с активен въглен се превърнаха за нея в една от най-добрите детокс-напитки.

Днес продуктите с тази съставка – от кроасани до капсули, са навсякъде.

В САЩ, дори в скъпите кафенета започнаха да продават шотове с активен въглен.

Някои производители на такива храни твърдят, че активният въглен дава енергия, освежава кожата и намалява метеоризма, подуването на корема.

Основното предимство е в това, че тези храни прочистват организма.

Откъде се появи това погрешно мнение?

Очевидно, защото активният въглен се използва в спешната медицина за намаляване на токсичното натоварване след отравяне или предозиране с лекарства.

Дървесният въглен влиза във взаимодействие с отровата в стомашно-чревния тракт и възпрепятства нейната абсорбция в кръвообращението. След това токсините излизат от тялото заедно с изпражненията.

Въпреки това известният прочистващ ефект е още един пример за необосновани с научни данни трактовки на някои диетолози за използване на медицинския препарат.

Макар и употребата на активен въглен да изглежда безобидна добавка за подобряване на здравето, има няколко причини, поради които следва да избягвате храните, в които се съдържа.

Активният въглен влиза във взаимодействие с всички видове вещества, сред които витамини, минерали и антиоксиданти.

Понякога се добавя към плодови или зеленчукови сокове и вероятно витамините от тях няма да се абсорбират именно, заради активния въглен.

Би било по-полезно, ако просто си бяхте изпили сока.

Активният въглен може да се свързва с някои лекарства, сред които и антидепресанти и противовъзпалителни препарати, което ги прави не толкова ефективни.

Това може да има сериозни последствия за здравето на някои хора.

Но за това не е написано на бутилките и опаковките съдържащи активен въглен.

Последният се свързва само с тези частици, които в момента на неговата употреба са във вашия стомах или черва.

Действа, като влиза във физически контакт със съдържимото в червата

Ако се опитвате да го използвате за детоксикация от алкохол, който сте изпили вечер, нищо няма да се случи, защото вече са абсорбирани в кръвта.

Освен това активният въглен забавя чревната перисталтика и както е известно предизвиква гадене и запек – черни изпражнения.

Някои изследвания от 80-те години показват, че активният въглен може да се свързва с газовете, образуващи се по време на храносмилане. И да спомогне за намаляване на метеоризма и подуването на корема.

Това означава, че ако ядете храна, която обикновено предизвиква газове, а след това приемате активен въглен, това ще намали количеството газ, което се образува.

По-късни изследвания показват, че този метод няма да е от полза, ако приемате активен въглен като добавка при нормално хранене.

И макар активният въглен да помага за намаляване на метеоризма при определени обстоятелства, може да навреди, затова не се препоръчва да се приема за намаляване на подуването на корема.

Съществуват отлични методи за лечение на метеоризъм и за подуване на корема, които са наистина ефективни, например, ограничаване на ензимните въглехидрати в храненето и прием на определени пробиотици при синдрома на раздразненото дебело черво.

Пазарът на продукти за детоксикация е огромен и силно заблуждава

Макар и всеобщото мнение да е, че ежедневието и хранителни навици ни задръстват с токсини.

Но няма храни или диети, които могат да повлияят на това, независимо от популярността, цените и съветите на знаменитостите.