Жените не са били замислени от природата като уравновесени и постоянно контролиращи своите емоции същества.

Съвсем обратното ние сме създадени през цялото време да се променяме, да се подчиняваме на цикличните си ритми. И повечето от нас дори не осъзнават, че в тази изменчивост, изразяваща резките промени на настроенията ни се крие нашата сила, а не слабостта ни.

За разлика от мъжете, при които стабилният хормонален фон се запазва почти през целия живот, при жените хормоните са като море и са на приливи и отливи по време на менструалния цикъл. Хормоните им се повишават и понижават през целия репродуктивен период от живота.

И ние трябва да сме благодарни на тези хормонални колебания – именно те са причина за повишена емоционална ни чувствителност, която е в основата на нашата способност да съпреживяваме и на прословутата ни женска интуиция.

Всички тези прекрасни качества ни позволяват да бъдем гъвкави и адаптивни, „нагласяйки се“ към хората и обстоятелствата, да съпреживяваме, да чувстваме нуждите и настроенията на децата и партньорите си.

В края на краищата с качества или по-скоро недостатъци като липса на гъвкавост и жестокост трудно се оцелява. Адаптирай се или умри – такъв е природният закон.

Капризността и недоволството – това е източникът на женската сила, смята британският психиатър Julie Holland, автор на няколко популярни книги.

Тя се опитва да обясни как хормоните управляват нашия живот и какво се случва, когато ние престанем да слушаме ритмите на своето тяло и не си позволяваме да бъдем такива, каквито ни е замислила природата.

Ако ви е скучно с мъжа ви, значи сте в овулация

Вие, може би, имате прекрасна кариера и дори можете да смятате, че мъж изобщо не ви е нужен, но следва трябва да се признае, че мозъкът на съвременната жена и на тази от каменната ера не се различава толкова много, колкото би ни се искало.

Суровата реалност е такава – нашите тела са програмирани, така че да си намерим мъж. И не просто някакъв мъж, а такъв с пари, власт и високо социално положение – това няма връзка със размера на финансовите възможности на самата жена.

С други думи, такъв мъж, който има ресурси да осигури на вашето потенциално потомство максимално възможното.

Но още по-мощен, но прикрито влияние върху поведението в периода на овулацията притежава обусловената ни от еволюцията необходимост да намираме най-красивия, мъжествен, мускулест и строен мъж за същото това потенциално потомство, който ще му отдаде своя висококачествен генетичен материал.

Затова овулацията променя всичко – вие можете да забременеете и тук шегата трябва да остане настрана, касае се за сериозни неща, за гените, а не за благотворителност.

Изследванията са показали, че по време на овулация жените повече ги привличат не добрите и интелигентните мъже, а тези, изглеждащи груби, обилно окосмени и с дебели гласове.

Така че дори и да сте омъжена и щастлива в брака си, не се учудвайте, че в средата на менструалния си цикъл почувствате силно и дори непреодолимо желание да пофлиртувате с някакъв алфа мъжки. Нищо не можете да направите в такъв случай – това е природа, еволюция, както искате можете да го наречете.

Не се влюбвайте по Интернет – вие не можете да усетите миризмата на своя мъж

В периода на овулацията, благодарение на високите нива на естрогените, ние усещаме феромоните, които се отделят чрез потта на потенциалния ни полов партньор.