Доброто настроение, например, понижава риска от смърт от исхемична болест на сърцето.
Може ли усмивката на вашето лице да се превърне в спасителка на вашето сърце?

По данни от ново изследване, проведено от учени от университета на щата Пенсилвания на 1000 души с исхемична болест на сърцето в продължение на 5 години, тези, които изпитвали повече позитивни емоции като решителност, въодушевление и ентусиазъм, повече спортували, по-добре спели и избягвали тютюнопушенето. И не е изненадващо, че всички тези фактори понижили риска от инфаркт.

Има и други изследвания, които говорят за полезността от позитивната настройка за здрави хора. Така например по данни на Американското списание по кардиология, положителните емоции могат с 1/3 да понижат риска от коронарна недостатъчност.

Учените засега не са наясно с механизмите на връзката между позитивната настройка и здравословния начин на живот, но пък за сметка на това имат няколко теории.

Повечето щастливи хора имат повече мотивация да се придържат към ЗНЖ, да си поставят цели по укрепване на собственото здраве и да ги постигат.

В случай на откриване на заболяване на сърцето те имат повече сили, за да се справят, за да се справят с неприятната новост.
Най-важното, което са установили учените, че всичко това може да се постигне.

Пациентите, които по време на провеждането на 5-годишното изследване успели да сменят негатива с позитив, също повече спортували, както и тези, които били настроени позитивно от самото начало.

Стресът и депресията на първите места в списъците с причините на множество заболявания. Но ние продължаваме да изпускаме важността, която може да има позитивната настройка.

Но изследването показва, че никога не е късно да я промените, макар и до този момент да сте свикнали да гледате отрицателно на нещата, които ви се случват.

Авторът на изследването дори съветва да започнете със съвсем малки промени, но разбира се не толкова малки, че всъщност да не промените нищо.

В допълнение

Дори неискрената усмивка в трудна ситуация ни помага за излезем победители.

Факт е, че усмивката обикновено се използва безсрамно и доста ефективно от представителите на едно североамериканско племе, които имат странна особеност – в устата им има 84 зъба, които те много обичат да показват.

Една от представителките на това племе Тара Крафт от университета Канзас, решила да проучи темата за усмивката и нейното въздействие върху нашето тяло и стигнала до заключенията, че последната не само приповдига настроението, но също и понижава нивата на стреса и честотата на сърцебиенето при изпълнение на доста сложни задачи.

По време на проучването, което провеждала Крафт разграничила 2 категории усмивки – стандартните, които активират само мускулите около устата, и така наречените усмивки на Дюшен, засягащи още и мускулите на самата уста, а също и тези, които заобикалят очите.

Задачата на изследователката била да установи по какъв начин различните усмивки влияят на стреса.

За тази цел поканила 169 доброволци, които били подложени на необичайно наказание – трябвало да държат пръчици за китайския ориз, като били помолени да използват едно от 3-те изражения на лицето – неутрално, обикновена усмивка или усмивка на Дюшен.

Също така пръчиците за китайския ориз помогнали за създаването на непринудена обстановка. И след това участниците получили сериозни тестове, с които трябвало да се справят.