С напредването на възрастта става все по-трудно да се поддържат обичайните форми. Много рядко някой над 40-50-годишна възраст може да се похвали с такъв плосък корем както в младостта си. Това изглежда обичайно и естествено, но защо се случва така и възможно ли е да се повлияе на този процес.

Преяждане

Множество са причините, които влияят на това фигурата да се променя в неблагоприятна посока с напредването на възрастта, но все пак първата и основната е, колкото и банално да звучи преяждането. Това означава, че човек приема повече калории с храната, отколкото са необходими на неговия организъм при обичайния му начин на живот.

За човек в зряла възраст са препоръчителни ежедневно около 2000 килокалории за мъжете и 1600 за жените. В напреднала възраст тези норми още малко намаляват.

Същевременно многобройните изследвания в САЩ и Европа показват, че мъжете приемат с храната средно 30% повече калории от нормата, а жените с 10%. Това надвишаване е достатъчно за бавно, но сигурно покачване на теглото и натрупване на мастна тъкан.

На свой ред преяждането влияят множество фактори, особено актуални в зряла възраст. Сред които е и непрекъснатото излагане на стрес, без който няма как да мине животът на съвременния човек.

Колкото повече остаряваме, толкова по-голям става и товарът с отговорности на раменете ни и съответно стресът ни се увеличава. А изяждането на стреса е доста разпространен изключително вреден навик.

Сред другите причини за преяждането в зряла възраст са така наречените социални хранения. Това са най-често обеди и вечери с делови партньори, семейни събирания и дори обикновени срещи с приятели, които най-често се състоят от обилни трапези късно вечер след края на натоварения работен ден.

С напредването на възрастта се увеличават и доходите, човек може да си купи вкусна храна, която не е могъл да си позволи в младостта си и за много хора, спомняйки си бедните млади години е достатъчен повод да си хапват по-обилно, вярвайки подсъзнателно, че гладните младини могат и да се завърнат.

Какво можете да направите?

• Започнете с леки изменения. Заменете по-калоричните храни с по-леки такива. Така вие ще ядете толкова често, колкото сте свикнали, но това ще бъде по-здравословна храна. Ограничете сладкото, мазните закуски, въведете в хранителния си режим повече плодове и зеленчуци.

• Ограничете употребата на алкохол – навикът да се злоупотребява със спиртните напитки е вреден. Отделно от това алкохолът е много калоричен, все едно се храните няколко пъти наведнъж, без дори да се усещате.

• Тренирайте да бъдете осъзнати. Задавайте си по-често въпроса – какво ядете сега и защо? Понеже сте гладни или защото просто ви е достъпна вкусна храна или тъй като всички около вас ядат. Сведете до минимум всички моменти на изкушение, ако знаете, че ще ви е трудно да им устоите.

Хормонално преустройство

Много хора на средна възраст се оплакват, че нищо не са променили в хранителния си режим, не са започнали да ядат повече, но теглото постоянно върви нагоре. Най-често за това са виновни хормоните.

Недостатъчно физическо натоварване

Заседналият начин на живот е бичът на средната и напредналата възраст. Човек все по-често прекарва работния си ден в седнало положение, а през свободното си време все по-рядко избира активни форми на отдих.