Новороденото дете е нежно и крехко същество и на много родители им е трудно да повярват в задължителността на такива упражнения в толкова ранна възраст.

В нашата статия ние ще ви разкажем защо и на бебетата им е нужна гимнастика.

Масажът и обикновената гимнастика на фитбол – голяма надуваема топка, спомагат за укрепването и развитието на всички групи мускули, а също и отпускат мускулите на коремчето и способстват за намаляване на бебешките колики.

Освен това, ако на новороденото се прави масаж правилно, то ще спи по-добре. Съгласете се, че за родителите на бебе това е радостна новина, тъй като не е тайна, че в първите месеци от неговия живот цялото семейство страда от недоспиване.

Важно е също така да се отбележи, че за правилното формиране на костната тъкан на бебето са необходими не само физически упражнения, но и балансирано хранене.

В частност, присъствието в порциона на калций и витамин К2, който е необходим за правилното усвояване на ценния микроелемент.

Масаж – как е правилно?

Как правилно се прави масаж на бебе? В идеалния случай майката трябва да се консултира със специалист по детски масаж, който ще я обучи на най-елементарните прийоми.

След което тя сама ще може да прави масаж на детето. Няма смисъл младата майка да се бои от това – обикновено неловките или твърде интензивните движения предизвикват дискомфорт у детето, което е видно и с невъоръжен поглед.

Ето няколко трика за лек масаж, които могат да се прилагат на практика от първите дни от живота на детето:

• За да намалите неприятните усещания в детското коремче при колики, сложете ръката на бебето на корема му и с леки движения го масажирайте по часовниковата стрелка.

Когато то свикне, можете да пристъпите към следващото упражнение – свивайте и разгъвайте крачетата на бебето, като се стараете максимално да ги доближите до корема.

• След заздравяването на пъпната рана – към 10-14-ти ден от живота на детето може да се къпе. А преди тази процедура е добре да се планират „сеанси“ масаж – леко погалете, разтрийте гръбчето, краката и ръцете на бебето.

Масаж – трикове

• За да направите масажа по-приятен за бебето и да не раздразвате нежната му кожа, е добре да използвате детско масажно олио.

• Не правете масаж на бебето в първите дни на остро респираторно заболяване или на ОРВИ.

А когато острият стадий на заболяването отмине, масажът може да бъде много полезен – необходимо да сложите детето по корем, като се опре на лактите и леко го притиснете с краищата на пръстите в посока отгоре надолу.

След няколко минути бебето трябва да се изкашля, за да му помогнете леко притеснете, но много леко, коренът на езика му.

Фитбол за най-малките

На гимнастическата топка можете да изпълнявате множество упражнения. Ето някои от тях:

• Сложете малкото по корем и леко притиснете гръбчето му към топката с дясната ви ръка, а с лявата придържайте лявото му краче в областта на коленете. И бавно залюлейте бебето напред назад;

• Обърнете малкото по гръб и като го придържате и за двете крачета в областта на коленните стави и леко ги повдигнете над топката и в това положение започнете да го люлеете на различни страни.