Днес много хора погрешно смятат, че природата целенасочено е създала много храни специално за човека.
Доста „натурални“ вещества в растенията всъщност са предназначени за химическо оръжие.
Например, кофеинът, без който при много от нас не започва работния ден, за растенията играе ролята на инсектицид.
Ванилинът е антибиотик, който предпазва семената от бактерии и гъбички.
Алилизотиоцианат е вещество, което придава специфичния вкус на горчицата, и започва да се отделя при увреждане на растението, за да плаши насекомите.
Примери в тази посока могат да се приведат още много.
1. Царевица-мутант
Поддръжниците на „натуралното хранене“ твърдят, че майката природа вече е дала на човека всичко необходимо.
Нищо не трябва да се измисля – цялата полезна храна расте в готов вид по нивите.
Много растения, които ядем всеки ден, имат естествен произход само отчасти.
Природата ги е създала съвсем не такива каквито сме свикнали да ги виждаме на полето.
Ако срещне див банан, морков или царевица, съвременният човек изобщо може да не се сети що за растение е това.
Благодарение на селекция годните за ядене части на растенията ставали по-големи, по-вкусни, често силно променяли формата и цвета си.
Но нима селекцията не е генно инженерство.
Никой не се е намесвал в генетичния код на моркови, ябълки и пшеница.
Човек и избирал това, което е създадено от природата преди него.
Защо е трудно такива растения да се определят като натурални?
Проблемът е, че целенасочената селекция способства за промяна на гените.
Макар и култивираните растения да могат да се кръстосат с дивите си предци, те се отличават на ниво ДНК.
Ярък пример е царевицата. Учените търсели нейните предци няколко десетилетия.
И накрая намерили прародителя.
Това растение се нарича теосинт, неговите семена са много малки и имат толкова плътна обвивка, че не могат да се разградят в стомашно-чревния тракт.
Външно прилича на царевицата и не мирише.
Оказва се, че тези различия са свързани с 5 гени.
За тези, които се страхуват от ГМО имаме лоша новина.
Растенията-мутанти завладяват земята много преди появата на генното инженерство.
2. Химия в храната
Добавките, които придават на храната неестествен вкус и помагат за продължително съхранение, се появяват преди хилядолетие, но всички обвинения се насочват към съвременните учени-химици.
Да вземем например, месото.
Натриевият глутамат - страшилището на съвременността, се е съдържал винаги в него.
От хилядолетия нашите предци са го приемали с месото.
Но в началото на миналия век започват да получават това вещество по изкуствен път и оттогава се превръща във вредна химия.
След термична обработка в месото протичат някои химически реакции, в резултат на което неговият вкус окончателно се променя.
В природата няма такъв вкус.
В това отношение варенето и печенето малко се отличават от термична обработка с ароматизатори.
3. Бактериите и паразитите са също натурални
Ежегодно инсулти, инфаркти и прочие усложнения на сърдечно-съдовите заболявания отнемат живота на 17.5 милиона души.
Почти 9 милиона души всяка година умират от рак.
За част от тази статистика обвиняват ГМО, химически лекарства, отровите по рафтовете на магазините.
И малко хора се замислят, че през последното столетие по целия свят продължителността на живота доста се увеличи.
Възможно е прадедите да са по-били по-здрави само защото не са успявали да доживеят до диагнозата.