Днес много хора погрешно смятат, че природата целенасочено е създала много храни специално за човека.

Доста „натурални“ вещества в растенията всъщност са предназначени за химическо оръжие.

Например, кофеинът, без който при много от нас не започва работния ден, за растенията играе ролята на инсектицид.

Ванилинът е антибиотик, който предпазва семената от бактерии и гъбички.

Алилизотиоцианат е вещество, което придава специфичния вкус на горчицата, и започва да се отделя при увреждане на растението, за да плаши насекомите.

Примери в тази посока могат да се приведат още много.

1. Царевица-мутант

Поддръжниците на „натуралното хранене“ твърдят, че майката природа вече е дала на човека всичко необходимо.

Нищо не трябва да се измисля – цялата полезна храна расте в готов вид по нивите.

Много растения, които ядем всеки ден, имат естествен произход само отчасти.

Природата ги е създала съвсем не такива каквито сме свикнали да ги виждаме на полето.

Ако срещне див банан, морков или царевица, съвременният човек изобщо може да не се сети що за растение е това.

Благодарение на селекция годните за ядене части на растенията ставали по-големи, по-вкусни, често силно променяли формата и цвета си.

Но нима селекцията не е генно инженерство.

Никой не се е намесвал в генетичния код на моркови, ябълки и пшеница.

Човек и избирал това, което е създадено от природата преди него.

Защо е трудно такива растения да се определят като натурални?

Проблемът е, че целенасочената селекция способства за промяна на гените.

Макар и култивираните растения да могат да се кръстосат с дивите си предци, те се отличават на ниво ДНК.

Ярък пример е царевицата. Учените търсели нейните предци няколко десетилетия.

И накрая намерили прародителя.

Това растение се нарича теосинт, неговите семена са много малки и имат толкова плътна обвивка, че не могат да се разградят в стомашно-чревния тракт.

Външно прилича на царевицата и не мирише.

Оказва се, че тези различия са свързани с 5 гени.

За тези, които се страхуват от ГМО имаме лоша новина.

Растенията-мутанти завладяват земята много преди появата на генното инженерство.

2. Химия в храната

Добавките, които придават на храната неестествен вкус и помагат за продължително съхранение, се появяват преди хилядолетие, но всички обвинения се насочват към съвременните учени-химици.

Да вземем например, месото.

Натриевият глутамат - страшилището на съвременността, се е съдържал винаги в него.

От хилядолетия нашите предци са го приемали с месото.

Но в началото на миналия век започват да получават това вещество по изкуствен път и оттогава се превръща във вредна химия.

След термична обработка в месото протичат някои химически реакции, в резултат на което неговият вкус окончателно се променя.

В природата няма такъв вкус.

В това отношение варенето и печенето малко се отличават от термична обработка с ароматизатори.

3. Бактериите и паразитите са също натурални

Ежегодно инсулти, инфаркти и прочие усложнения на сърдечно-съдовите заболявания отнемат живота на 17.5 милиона души.

Почти 9 милиона души всяка година умират от рак.

За част от тази статистика обвиняват ГМО, химически лекарства, отровите по рафтовете на магазините.

И малко хора се замислят, че през последното столетие по целия свят продължителността на живота доста се увеличи.

Възможно е прадедите да са по-били по-здрави само защото не са успявали да доживеят до диагнозата.