Стремежът към съвършенство е в човешката природа. Именно този устрем към по-красивото и по-доброто ни помага да постигаме резултати и да не стоим на едно място.

Това се отнася и за възприемането на нашето собствено тяло – ние се стремим да го направим идеално. Разбира се, здравословната самокритика още на никого не е попречила.

Но какво се случва, ако неприемането на собственото ни тяло ни пречи да вървим напред и да изпаднем в тежка депресия?

Формите на идеалното тяло ни се натрапват ни се натрапват от телевизионните екрани и от кориците на списанията, а сега и от Интернет.
Стегнатите и без това тела биват доведени до съвършенство с помощта на съвременните програми за обработка на изображения.

Както отбелязва в едно интервю топ моделът Клаудия Шифър: „Дори и аз не приличам на Клаудия Шифър“ .

За компаниите за козметика и за всевъзможните салони за красота е изгодно ние да смятаме, че не изглеждаме идеално. Тъй като на човек неуверен в собствената си привлекателност, може много лесно да му бъде продадено всякакво „вълшебно“ средство.

С произход от детството

Как е известно всички проблеми произлизат от детството.

Да се, образно казано, посее неувереност в един човек, когато той е на крехка възраст изобщо не е трудно. Невинна бащина шега за пухкавите бузи на неговата малка дъщеря може да предизвика в дъщерята на детето тревога, а в бъдеще – сериозни комплекси.

Прибавете към това и острият език на съучениците на това дете, нещастната първа любов, - и последните намеци за приемане и уважение на собствената външност бързо ще бъдат забравени.

Отражение в майчините очи

Ние идваме на този свят, лишени от неприемането на собственото си тяло и осъзнаваме своята значимост само чрез действията на нашите близки хора. Първото огледало, в което ние виждаме своето отражение са майчините очи.

Ако те оценяват и критикуват, детето веднага усеща това.

Но в нашето общество критичният поглед върху децата се смята за нещо нормално – ние забелязваме какво не достига на нашите деца, вместо да забелязваме прекрасното, което те вече имат.

Желателно е да подчертавате красотата и уникалността на вашето дете с искрени думи. Помогнете му да открие своите силни страни и по-често обръщайте внимание на тях.

Такива комплименти от най-любим човек остават дълбоко в съзнанието на детето и ще му служат като щит и ще го предпазват през целия негов живот.

Приемане на собственото тяло

Но какво следва да направите, ако винаги се стараете да избягвате да се гледате в огледалото? Психотерапевтите съветват да се прави разграничение на понятията на „аз“ и „моето наднормено тегло“.

Мазнините, наднорменото тегло, вашето цяло в неговата цялост – това не сте вие самите. Ако обиколките на тялото ви не ви харесват, е необходимо да потърсите начин за справяне с наднорменото тегло.

Като трябва да се опитвате да запазвате спокойствие, без да се измъчвате от чувства за вина и от постоянната самокритика.

Правилно хранене, контрол на приема на калории, умерената физическа активност – това е един от начините за справяне с проблема – наднормено тегло.

Но парадоксален е фактът, че невинаги отслабването води до моментално приемане на собственото тяло. Случва се така, че човек продължава да си търси някакви недостатъци и да критикува външния си вид.