Най-голямото клише в бизнес психологията е колкото по-голяма увереност в себе си има един човек, толкова по-успешна е кариерата му. Сега е време да опровергаем това заблуждение. Напротив, колкото по-малко човек е уверен в себе си, толкова по-скоро и по-вероятно е да се сдобие с успех.

След много години изследвания и консултация със специалисти може да се заключи, че самоувереността е полезна само тогава, когато не е твърде много. Разбира се, твърде ниското ниво на самоувереност е опасно – от страхове, тревоги и страда качеството на работата, човек бързо се предава.

Но ниската самоувереност с мярка помага навреме да преразгледаме целите си, като насочваме усилията си към нещо реално и постижимо. Нима това е лошо? Не всички имат желание да оглавяват Кока Кола или пък да бъдат наследници на Стив Джобс.

При ниско, но не твърде, ниво на увереност вие ще преуспеете с по-голяма степен на вероятност, отколкото когато вярата ви в собствените възможности ви, образно казано, ви пусне от високото.

1. Ниското ниво на увереност в себе си ни кара да обръщаме по-голямо внимание на негативните отзиви, и човек е по-критичен към самия себе си.

Много хора попадат в капана на собствения си оптимизъм, като слушат само позитивните отзиви, а негативните пропускат.

Това им придава увереност, но в някои сфери – образование, спорт, бизнес, театър, резултатите зависят на 90% от подготовката и само на 10% от самата изява. Колкото по-добре познавате своите слабости, толкова по-добре ще се подготвите.

При ниско ниво на увереност може да се развие песимизъм, но последният в съчетание с честолюбието дава забележителни резултати. За да станете по-добри, станете за начало най-злият си критик – а как да се критикувате, ако сте напълно уверени в себе си?

Великите постъпки обикновено се извършват от хора, които не са твърде сигурни в собствените си възможности – работят с всички сили, тренират, практикуват, докато не достигнат желаната компетентност. А успехът е най-доброто лекарство срещу увереността.

2. Поради ниската самоувереност вие ще работите по-прилежно и по-сериозно ще се подготвяте.

Ако пък вече сте си поставили цел, то при липсата на увереност ще имате сериозен повод да поработите над един или друг проблем. Ниската самоувереност демотивира само в случаите, когато целта не е много важна.

Болшинството от хората желаят да се различават, но не толкова силно, за да положат необходимите усилия. Иска ви се да бъдете слаби, здрави, привлекателни, успешни, но какво сте готови да жертвате?

А това означава, че не ви иска толкова. Легендарният Пол Арден, креативният директор на компанията Saatchi & Saatchi написал в своята книга, че аз искам означава, че ако искам истински нещо, ще го постигна. За получаване на желаното е необходимо да се вземат правилните решения и да се върви към целта.

3. Ниската увереност елиминира обвиненията в арогантност и самозалъгване

Макар и в днешния свят кумири да стават самовлюбени нарциси от типа на Доналд Тръмп, Лейди Гага, кой ни показваха вчера по телевизията? – всички последствия от самозаслепяването са ясни и то много отдавна.

Проучванията показват, че повече от 60% от служителите мразят работата си – и това е най-често, заради началникът нарцис. Ако началниците не бяха толкова арогантни, техните подчинени не биха прекарвали голяма част от работното си време в социалните мрежи, продуктивността би се повишила, би намаляло текучеството на кадри.