Възникването на парене в езика може да е не само последствие от консумацията на пикантна храна или горещи напитки, но служи и за симптом на развиващо се заболяване. Поради тази причина при първи признаци на дискомфорт се препоръчва незабавно да се потърси лекарска помощ.

От какво може да е предизвикано паренето на езика?

Към най-разпространените причини за възникването на парене и/или възпаление на езика се отнасят:

• Употреба на травмиращи този орган продукти;
• Глоссит;
• Алергия;
• Някои разновидности на авитаминозата;
• Хемолитични патологии – анемия;
• Шийна остеохондроза;
• Кандидоза на езика;
• Захарен диабет;
• Заболявания на стомашно-чревния тракт;

Точното поставяне на пациент с оплаквания за парене в езика се осъществява от лекар след визуален преглед на болния и, при необходимост, преминаване на последния през специални лабораторни изследвания.

Установяването на причината за възникване на негативната симптоматика също може да изисква пациентът да посети зъболекар, гастроентеролог и невропатолог.

Парене на езика – лечебни мероприятия

Лечението на това състояние е насочено първо към борбата с патологията станала причина за възникване на този симптом. Например, ако неприятните усещания са били предизвикани от глосит, терапията на заболяването може да се състои в прием на антибиотици, а също и противовъзпалителни и имунокоригиращи препарати.

В случай, че паренето на езика е възникнало вследствие на прещипване на нерв, на болния се назначават масажни процедури.

За укрепване на имунната система на пациента обикновено се назначават имунокоректори, чиято цел е повишаване на съпротивляемостта на организма към патогенни въздействия и към увеличаване на нивата антибактериалния ензим в устната кухина.

Парене на езика – профилактични мерки

С цел предотвратяване на повторно възникване на неприятната симптоматика се препоръчва първо дисциплинирано да се съблюдава хигиена на устната кухина и на ръцете.

За миене на зъбите се препоръчва да не се използват пасти за зъби със съдържание на натриев лаурил сулфат, познат повече като SLS. За пиене трябва да се използва само чиста питейна вода, а що се отнася до алкохола – трябва да се спазва въздържание, като същото важи за киселите напитки.

Минимизирането на усещането за дискомфорт в езика позволява съблюдаването на следните препоръки:

• Употребява се само мека и топла храна. При парене на езика е необходим пълен отказ от пикантни, солени и мариновани храни;
• За предпочитане са топлите билкови чайове и млечни напитки;
• С цел ускоряване на регенерацията на възпалените тъкани може, езикът може да се маже с масло от семена на праскова, облепиха или шипка.
• За облекчаване на болезнената симптоматика, е допустимо устата да се жабури с разтвор от сода бикарбонат или с отвара от билки.

Провеждането на гореуказаните мероприятия е целесъобразно само за облекчаване на симптомите, и само при първите признаци на парене в устата. В никакъв случай човек не следва сам, на собствена глава, да се опитва да си поставя диагноза и да се бори със заболяването самостоятелно.

Терапията при парене на езика трябва да бъде комплексна и осъществява само под лекарски контрол.

Но все пак следва да успокоим читателите, че в повечето случаи на парене на езика причините са безобидни и горепосочените мероприятия са напълно достатъчни за справяне с неприятните усещания. Много рядко такива симптоми сигнализират за някакви сериозни нарушения във функционирането на органите.