В списанието Social Science Research неотдавна бяха публикувани резултатите от изследване на основа на социологически изследвания, проведени в САЩ през 1981 година и 2007 година.

От тях се установи, че повече напредва медицината и колкото по-широк спектър услуги тя предлага, толкова по-малко хора считат себе си за здрави.

Какви са причините за този парадокс?

Няма здрави, има неизследвани!

Участниците в проучванията били помолени да оценят своето здраве и да разкажат доколко се доверяват на професионалната медицина.

Ако през 1981 година 39% от американците заявявали, че тяхното здравословно състояние е отлично, то повече от четвърт век по-късно с такова се оказали само 28%.

Понижило се било и нивото на доверие към лекарите.

Според експертите, на първо място увеличаване на броя на хората недоволни от своето здраве е свързан с това, че в последно време методиките и технологиите, свързани с диагностиката и медицинските изследвания са станали по-ефективни и по този начин при пациентите е възможно откриването на повече проблеми.

Както гласи поговорката, „няма здрави, има неизследвани“.

Случва се така, че за своите болежки човек разбира само когато отиде на преглед при лекар. Освен това, днес много хора обичат, особено жените, да четат статии на медицинска тематика, най-често в онлайн пространството.

Много от мнителните хора си „приписват“ описаните заболявания на себе си, което ги кара да отидат да се изследват.

Заболяванията, които ги няма

Ако ги нямаше пресата и интернет, то не е изключено ние изобщо да не бяхме подозирали за наличието на някои заболявания и патологии.

Например, за вегето-съдовата дистония /ВСД/ние слушаме през последните десетилетия. Преди това лекарите определяха това състояние като обикновена преумора и препоръчваха пациентите да пият повече витамини и да се натоварват по-малко.

А сега при поставяне на диагноза ВСД се изписва сложен комплекс от лекарства.

Много малко хора преди 30 години бяха чували за синдрома на хроничната умора /СХУ/. Човек, който се обръщал към лекар с оплакване за това, че лесно се изморява, нежелание за работа и прочие, бил съветван да си почива, да си вземе отпуск и да се откъсне за малко от ежедневието си.

Но никой не определял това като заболяване.
На целилута никой не обръщал внимание, докато затова не започнаха да пишат женските списания.

Както казват мъжете: „Ние нямаше да знаем какво е целулит, ако жените не ни бяха разказали за него“. Но с годините структурата на кожата се променя. Но дълго време на никой не му идваше на ум, че това е патология, която е необходимо да се лекува.

Получава ли се така, че много заболявания, за които днес всички са чували, са просто измислени?

Разбира се, това не е съвсем така. Проблеми действително има, но те са нормално следствие от естествено износване на организма и в някаква степен се поддават на корекция.

Много от съвременните болежки са породени от стресовия начин на живот, който е характерен за времето, в което живеем.

За да намалите риска от тези заболявания е достатъчно да преминете към здравословен хранителен режим, да започнете да спортувате, ако, разбира се,  не го правите и сега, да си оставяте достатъчно време за сън и почивка и болежките ще изчезнат от само себе си.