Способността на човек да се наслаждава не просто ни просто ни радва, а удължава живота ни. Нейната роля в защита от болести е толкова голяма, че ако нямате партньор, специалистите препоръчват самостоятелно да поддържаме своята чувственост.

Желанието – прилив на жизнена сила, която обуславя дълголетието. В това няма нищо изненадващо – интимните ласки ни правят по-щастливи, а това усещане е изключително полезно за имунната система.

Физическото удоволствие е източник на енергия, което подобрява и хормоналния баланс.

В момент на оргазъм в мозъка се отделят ендорфини, които предизвикват еуфория, която преминава в общо усещане за благосъстояние – ние се успокояваме, стресът намалява, тревогата отстъпва и на нас ни се доспива – всичко това способства за възстановяване на силите ни.

Хормонът на нежността

Веществото, което се образува в това състояние и ни привързва едни към други, се нарича, както повечето от вас вече знаят, окситоцин. Неговата концентрация в кръвта се повишава по време на прегръдки и целувки и достига пик по време на оргазъм.

Известно е, че окситоцинът „отключва“ процесите на раждането и способства за възникването на майчината привързаност към детето. По-малко известно е, че също играе важна роля за предотвратяване на рака на млечната жлеза.

Окситоцинът се образува, когато се галят зърната на гърдите, и благодарение на него канцерогенните вещества се извеждат от женските гърди.

Тези, чийто жени са милват, са по-добре защитени от рак на млечната жлеза, както показват изследвания, проведени през 1995-та година. Интимните ласки подобряват обмяната на веществата, както в отделните органи, така и като цяло.

Редовният секс също понижава риска от възпалителни явления, които създават предпоставки за рак и сърдечно-съдови заболявания. Затова в период на сексуално въздържание се препоръчва човек милва себе си, като се отнася повече до нежния пол.

Мъжете също са обезпокоени

Що се отнася до мъжете, то честите еякулации понижават риска от рак на простатата, както потвърждава американско изследване, проведено сред 30 хиляди мъже.

Ето и точната статистика – започвайки от 12 еякулации месечно ефектът на понижаване на заболеваемостта става забележим, а след 21 семеизпразвания на месец рискът се понижава с 1/3. Масажите на простата и еякулациите способстват за експулсиране на канцерогенните клетки.

А също и понижават образуването на калцитини – кристали на калциевия оксид, които се натрупват в простата. В изследванията се подчертава, че при липсата на секс простатата може да бъде защитена с помощта на мастурбация.

Нужди на сърцето

Разпространено е предубеждението, че сексуалната активност е опасна за сърцето. А всичко е точно обратното. За жените е вредно въздържанието, а също и неудовлетвореността – именно те увеличават риска от инфаркт на миокарда.

А сред мъжете любители на сексуални удоволствия рискът от настъпване на смърт, поради сърдечно-съдови заболявания намалява двойно, както показват данните от изследване, проведено в Бристолския университет през 1997 година.

Правенето на секс е превъзходно физическо упражнение, което увеличава честотата на сърдечните съкращения, заедно с това отстранява токсините от организма и повишава мускулния тонус.

Следва ли от това, че ние сме длъжни да държим строга сметка за броя на половите актове, за да се поддържаме в добро здраве и да живеем до дълбока старост? Може да се постигне чрез механично сексуално стимулиране, но сексолози възразяват, че по този начин, не се постига това преживяване, което дарява сексът.