Кокошите тръни са един от най-често срещаните кожни проблеми, засягащи крайниците. По често се появяват по пръстите на краката , но могат да засегнат стъпалата и ръцете. За тези от вас, които не са запознати с този термин, кокошият трън представлява малък, груб израстък, които възникнат по дланите и стъпалата и се срещат, обикновено, при по-млади хора.

Понякога те могат да причинят неудобство, а и са особено притеснителни за дамите, когато искат перфектен педикюр за красивите им обувки през лятото.

Какво всъщност е кокоши трън

Кокошият трън е вид кожна инфекция, причинена от човешкия папилома вирус. Може би, за много от вас е изненадващо, но кокошият трън се пренася лесно от човек на човек.

Инфекцията се развива постепенно, като в крайния стадий представлява добре познатата на много от нас груба издутина, с лека вдлъбнатина, която може да се опипа в средата.

Размерът на това образувание може да е с размер на оризово зърно и да достигне до размер на грахово топче. В редките случаи, кокошият трън може да бъде и с по-големи размери.

Къде може да се появи той

Лекарите определят кокошият трън като брадавица. Кокошият трън се локализира по пръстите на ръцете или краката, като обикновено се локализират от към вътрешната страна на пръстите, около и под нокътните плочки или по петите.

Не се изненадвайте, ако забележите повече от един кокоши трън. Това е характерно най-вече за зоната на краката.

Защо се появява

Факторите, определящи появата на този вид брадавица са:

  • Продължителното носене на прекалено тесни обувки;
  • Посещаването на обществени СПА центрове, басейни, общи душове и съблекални – тоест места, които са с повишена влажност, посещават се от много хора и не се прилагат всички хигиенни изисквания;
  • Директен контакт, със заразен от вируса – например при ръкостискане или допиране на краката. Рискът се повишава двойно, когато съответната повърхност от кожата е наранена или при отслабен имунитет;
  • При практикуването на някои професии – смята се, че най-застрашени от развитието на този вирус са фризьорите, компютърните специалисти и всички, които извършват интензивен труд с ръцете си;
  • При продължително писане с ръце – тук говорим за всички, на които се налага да пишат с химикал за по няколко часа, всеки ден. В тези случаи, появата на тази брадавица е заради търкането на пръстите един в друг и много зависи от позицията на писане и др.

Лечение

Лечението може да се извърши с отвари от някои билки, като босилек и глухарче, например. Много ефективни са лепенките и пластирите, разпространени по аптечната мрежа.

Заложете и на продукти, съдържащи салицилова киселина или пък спрейове с азот.