Хората, които не са си изградили хранителни навици, често пропускат някои много важни полезни вещества в своята диета.

Някои изобщо не консумират млечни продукти, месо и риба и оттам организмът им не получава нужния му протеин.

Други пък са отказали въглехидратите, не консумират закуски, сладко, тестени храни, хляб и т.н., като по този начин те изтощават тялото си, защото без енергия просто няма как.

Има и трета тенденция, която за жалост напоследък е все по-често срещано явление заради вманиачаването към дадена модна тенденция и липсата на информация.

Говорим за хората, които не консумират никакви мазнини, били те полезни или вредни. Тази тенденция най-често се наблюдава при подрастващите между 16 и 20 години.

Откакто фитнесът и бодибилдингът се наложиха като нещо задължително за всеки, откакто да имаш 45-сантиметрова ръка е нужно, за да бъдеш приет, и откакто ако не си с перфектно орелефени коремни мускули, си аутсайдер, оттогава се появи и манията за нездравословен релеф.

Какво е нездравословен релеф? Състояние, в което процентът съдържание на телесни мазнини в организма ни е твърде нисък, по-нисък от нуждите на нашето тяло (те се определят от тегло, височина и странични фактори като заболявания, начин на живот и т.н.).

Тогава тялото ни изпада в глад, който го шокира и най-честият резултат от тези нездравословни диети е увредено здраве, а прилагащите лишаващата от мазнини диета, рядко постигат бленуваните резултати, просто защото тялото им е поставено под шок.

И въпреки храната, която даваме на нашето тяло, някои хормони са с променен ефект, а други жизнени процеси се развиват по по-различен начин и тялото се запасява обилно с мазнини, защото мозъкът му казва, че приближава голям глад.

Щом в природата съществуват мазнини, белтъчини и въглехидрати, значи нашето тяло има нужда от мазнини, белтъчини и въглехидрати! Питайте който и да е по-напреднал спортист, той ще ви потвърди!

А ето и някои от главните причини, поради които е строго задължително да се консумират мазнини, освен ако не искате да сте уязвими към една много богата гама от заболявания, инфекции и т.н.

  1. Енергия

Мазнините, при своето разграждане, дават енергия, която ни е нужна за абсолютно всяко действие в нашия живот. Протеините и въглехидратите съдържат по 4 калории на грам или иначе казано 1 грам протеин и 1 грам въглехидрат правят 8 калории, а 1 грам мазнинини съдържа 9 калории.

Тоест, протеините и въглехидратите са храни, които ще ни трябват в по-задълбочен аспект при използване на потенциала на нашето тяло (паническа ситуация, взимане на тежък норматив и т.н.), но не са подходящи за захранване на организма с енергия!

  1. Органите се нуждаят от възглавница

Манзините са разположени около всеки орган в нашето тяло, обграждайки го. Дори и сърцето, което е мускул, който не спира да работи цял живот, е цялото обградено от мазнини.

Причината за това е, че мазнините препдазват нашите органи от наранявания и им помагат да стоят на правилното място в човешкия организъм.

  1. Клетъчна структура

Мазнините са част от всяка клетка, обграждаща тялото ви. Без значение дали е косата, очите или кожата ви, мазнините влизат в състава на мембраната, която предпазва изброените органи и, без мазнини, тази мембрана не може да функционира пълноценно.

  1. Имунна функция

Без добри мазнини в храната ви, имунитетът ви несъмнено ще спадне и тялото става податливо на чужди агенти като бактериални вируси и инфекции.

  1. Транспорт на хранителните вещества

Витамин А, Е, К и D са мастноразтворими витамини. Следователно колкото от тях да приемете, ако искате дори и по килограм на хранене, ако храните, които консумирате не са богати на мазнини (зехтин, олио, омега-3, омега-6, ядки, мазни риби и т.н.) тези витамини няма да бъдат усвоени.