Витамин Е е от съществено значение за здравето на мозъка, но повече от 90% от хората не успяват да си набавят достатъчно от него чрез храната!

Човешкото тяло се състои от трилиони клетки, функциониращи едновременно, за да гарантират, че ще поемем следващата си глътка въздух. Макар че процесите в организма са много сложни, начинът, по който те се извършват е доста елементарен.

За да осъществяват правилно функциите си, клетките ни се нуждаят от витамини. Учените смятат, че тялото се нуждае от най-малко 13 различни витамина, за да бъде дългосрочно в добро здравословно състояние.

Поддържането на препоръчителния дневен прием на всички 13 витамина може да бъде истинско предизвикателство, като някои от тях не са с такова приоритетно значение.

Едно скорошно проучване, проведено от Колежа по обществено здраве и науката за човека към Орегонския щатски университет се установява, че почти всеки страда от недостиг на витамин Е, с изключение на хората, които целенасочено се стремят да достигнат дневните препоръчителни дози.

Поне 90% от мъжете и 96% от жените не успяват да поемат с храната необходимото дневно количество витамин Е, според мащабно обществено проучване. Макар че изследванията са провеждани в САЩ, с голяма степен на вероятност може да се твърди, че и в България положението не е много по-различно. Особено при хората със забързано ежедневие, на които не им остава време да подбират храната, която консумират.

Витамин Е е от решаващо значение при ранното развитие на плода и в тази връзка бъдещите майки трябва да приемат количества над дневните препоръчителни дози от него.

Изследвания показват, че витамин Е е от изключително решаващо значение през първите 1000 дни от живота на бебето, допринасяйки за продължаване на започналото през феталния период невронно развитие. Недостигът на витамин Е в този период от живота на човека, не може да заменен от последващо увеличаване на количествата му.

Проучване, анализиращо въздействието на витамин Е върху лабораторни животни през ранното им развитие показва способността на токоферола да подпомага функцията на омега-3 мастните киселини, които са необходими за правилното мозъчно развитие.

Авторите на проучването достигат до заключението, че достатъчните количества витамин Е са от най-решаващо значение през 1000 дневния период от живота на човека, който започва от зачеването.

Учените препоръчват хората в зряла възраст да поемат с храната 15 мг. витамин Е ежедневно.
Макар, че храните съдържащи токоферол не са сред най-харесваните, някои от тях са доста вкусни. Например слънчогледовите семки съдържат незначително количество мазнини, а за сметка на това са богати на витамин Е.

Също така може да си набавите токоферол от тиквени и сусамени семена, като е нужно да консумирате по-малко от половин чаша дневно.

Бадемите също са пълноценен източник на витамин Е, само в 30 гр. бадемови ядки съдържат 7.5 мг., тоест за да си набавим необходимата ни дневна доза са ни необходими 60 гр. от тях. От приготвяната по стандартната рецепта швейцарската салата и от зелената горчица също човек може да си набави 14-17% от препоръчваната дневна доза.

Също така ряпа, зеле, лешници, кедрови ядки, авокадо, броколи, магданоз, папая и маслини са отлични здравословни източници на витамин Е.

Маслото от пшеничен зародиш се смята за най-доброто хранително средство, от което човек може да си набави витамин Е, само една супена лъжица от него гарантира 100% от препоръчителната дневна доза.