Жестокият свят

В ЕС, включително и в България, на увеличаването на броя на старите хора отдавна вече не се радват. „50% от европейците вече са достигнали пенсионна възраст

/В България към застаряването се добавя и още утежняващ фактор и това е намаляването на населението и ниската раждаемост, но все пак броя на хората над 65-годишна възраст, по последни данни на НСИ, е под 20%-19.5% за разлика от ЕС/.

В Швейцария, например, 80-годишна възраст е достигнало едва ли не половината от нейното население, - разказва Ронен Рубеноф, доктор на медицинските науки, директор на подразделението за транслационна медицина /подразделение за заболявания на опорно-двигателния апарат/ на Института за биомедицински изследвания Novartis (NIBR). – Човечеството застарява просто стремително.“

Според прогнозата на учените, за 10 години броят на болните от Алцхаймер /загуба на паметта, предизвикана от напредване на възрастта/ ще нарасне до 1 млрд., а от диабет ще започнат да страдат със 100% повече хора.

Колкото повече застарява човечеството, толкова по-стремително ще нарастват разходите за здравеопазване.
Днес вече в почти всички държави, включително и в България, парите за здравеопазване не достигат именно поради това, че твърде много средства се насочват за лечение на старчески заболявания.

Медицинските специалисти засега виждам само 2 сценария за развитие на по-нататъшните събития.
Първият – „жестокият свят“: когато лечението, което не води до пълното оздравяване на съответния пациент, а само съдейства за поддържане на живота му, престане да се заплаща от държавата.

Бюджетните средства или както е у нас на Здравната каса, ще започнат да се разходват само за спасение от простите, излечими заболявания.
Вторият позитивен, когато благодарение на внедряването на иновации разходите за лечение ще започнат да намаляват и затова парите ще достигат за всички.

Кога започваме да стареем?

• Очи – след 40-тата година;
• Слух – след 50-тата година;
• Бели дробове – след 20-тата година;
• Черва – след 55-тата година;
• Мускули – след 30-тата година;
• Сърце – след 40-годишна възраст;
• Черен дроб – след 70-годишна възраст;
• Стави – след 35-годишна възраст;

Как ще се лекуваме в бъдеще?

За не се окажат старите хора, оставени на произвола на съдбата и да не им се налага като дивите животни да отиват да умират в гората в самота с усещането, че дните им вече са преброени, има само един изход.

И това е хората в напреднала възраст с всяка изминала година е необходимо да стават по-здрави и по-здрави.

Днес светът с помощта на медицината се опитва да реализира този сценарий. Повечето от съвременните 40-годишни по своите физически данни и състояние на вътрешните органи се оказват не по-стари от 30-35-годишни.

Но е необходимо този процес на подмладяване рязко да се ускори. Основните проблеми, които правят старостта непоносима са – загуба на способността на човек да мисли нормално /Алцхаймер/, постепенно ослепяване, оглушаване и невъзможност за нормално ходене.

„Повече от 1 млрд. долара са заделени за създаване на програма, която трябва да открие причината за възникване на болестта на Алцхаймер, - посочва доктор Ферах Хериф, съпредседател на медицинската информационната платформа на проекта за човешкия мозък на Лозанския университет. – Днес, на около 30% от болните не се поставя диагноза на време. А това означава, че загубва ценно време, през което би могло да се провежда лечение.“

Освен това фармацевтичните компании разработват лекарства, които „учат“ мускулите да се движат отново.