Макар че леденостудените напитки могат да бъдат страшно освежаващи, особено през лятото и изглежда грехота да се лишим от тях, понякога е добре да помислим и за здравето си и да се погрижим за него.

В наши дни, честно казано, погълнати от всички технологии и цялата работа, рядко го правим, а това може да се окаже наистина фатално за нас самите, ако не веднага, то в бъдеще.

Защото всичко, което правим с тялото ни, ще ни се върне в последствие – ако се грижим за него, ще го имаме по-дълго време, но ако го пренебрегваме, както сме склонни да правим в натовареното ни ежедневие – нищо чудно да започнем да остаряваме преждевременно и да се сблъскаме с хиляди заболявания много по-рано от нашите баби и дядовци.

И както вече казахме, въпреки че ледената вода може да ни действа доста добре или поне ние така да си мислим, всъщност по-топлата такава, тази на нормална стайна температура, е доста по-добрият избор, ако се замислим.

На първо място, нека видим какво се случва с тялото ни всеки път, когато погълнем леденостудена вода или каквато и да е друга напитка.

Какви са негативните последствия от пиенето на ледена вода, за които може би дори не подозираме?

1. Слуз в повече - Всеки път, когато посегнем към чашата със студена вода след хранене, тялото ни отделя вид излишна слуз, която вреди страшно много на имунната ни система и значително я отслабва.

Така биваме много по-уязвими от каквито и да е болести, като започнем от простата настинка и стигнем до жестокия грип.

2. Свиването на кръвоносните съдове - Със сигурност сме чували, че докато топлата вода разширява порите ни и отпуска кожата ни, то студената вода прави точно обратното – свива ги.

Същото се случва и с кръвоносните съдове, всеки път когато пием ледена вода. Така храносмилането ни се ограничава и затруднява чувствително, а хидратирането ни е силно възпрепятствано.

3. Нуждата от регулирането на температурата, която възниква – Вместо тялото ни да се занимава с преработването на храната, храносмилането й и превръщането на хранителните вещества, които сме поели в нея в енергия, която следователно да изразходваме, то зарязва всичко това за известно време, докато не регулира температурата на тялото ни.

Защо трябва да забравим за ледената вода и да я заменим с топла такава? С какво се различават последствията от пиенето на топла вода за тялото ни от пиенето на студена?

1. Топлината помага на храната да се разгради много по-бързо. Така метаболизмът ни се усилва значително, а добрият метаболизъм е най-добрата защита срещу напълняване.

2. Хидратирането на тялото ни става много по-бързо и е много по-интензивно.

3. Топлата вода стимулира производството на естествени ензими в тялото ни, необходими за разграждането на храната.

4. Топлата вода успява да пречисти кръвта ни и следователно силно да подобри кръвообращението ни.

Топлата вода, като цяло, неслучайно е част от много рецепти за отслабване – особено сутрин, на гладно, след ставане, когато имаме нуждата да стартираме метаболизма си колкото се може по-бързо, а дори не сме особено гладни.

Комбинирана с лимон, тя действа страшно освежаващо сутрин и разбира се, страшно полезно.