Измерване на интелекта - какво ни показва

На 15 януари е роден човекът, разработил първи тестовете за определяне на нивото на интелигентност – Луис Медисън Термен. Благодарение на неговите трудове получихме възможност да измерим интелекта, макар и приблизително. Защо ни трябва това?

Обръщали сте внимание, че в много филми персонажите умници често се оказват слаботелесни хилави очилати? И ако това е трилър, то те загиват сред първите. А най-успешни са здравеняците с бързи реакции и без особени признаци на интелект. Например вземем Тарзан и Конан.

Но в реалния живот е малко по различно. Това показват резултатите от изследвания на учените, установили интересна взаимовръзка между нивото на интелекта и здравословното състояние на човека.

IQ, здраве и продължителност на живота

Изследванията в тази сфера започват още в средата на миналия век. Учените от Великобритания, а именно от Оксфорд, университета на Единбург и Лондонския Университетски колеж, започват да наблюдават група 11-годишни деца. В този група попадат около 65 000 души, тоест съвсем не са малко. Целта на изследването била установяване на наличие и връзка между нивото на IQ, здравето и продължителността на живота на участниците в експеримента.

Потвърждава се наличието на такава връзка. На 79 години тези, чийто интелект бил с по-висок коефициент, по-рядко страдали от заболявания на сърдечно-съдовата система, от които хората умират най-често. По-интелектуално развитите по-рядко правели инсулти, в по-малка степен били по-предразположени към онкологични заболявания, по-рядко загивали от нещастни случаи и изпадали в старческо слабоумие. Заболявания на храносмилателната система както и на дихателната по-рядко се регистрирали при по-умните. И като цяло до указаната преклонна възраст доживели повече участници в изследването с висок коефициент на интелигентност.

Факт!

Било пресметнато, че всеки 15 точки ниво на коефициент на интелигентност понижавали риска от инсулт с 24%, гибел от заболявания на сърцето – с 25%, а от заболявания на дихателната система – почти с 1/3, а по-точно с 28%.

Да бъдеш умен и да не боледуваш – генетика или навик

Нивото на интелект зависи в определена степен от наследствени фактори. Учените потвърждават, че високият интелект позволява на човек да постигне успех, да си осигури високо ниво и съответно за достъп до качествена медицина. Но дори и интелектуалецът да не се стреми към кариера и получаване на външни атрибути на успех, живее скромно и не твърде богато, все пак има повече шансове за по-крепко здраве и дълъг живот. Защо въпросът стои именно така, не е ясно.

Може да се предположи, че високите нива на интелект позволява на хората по-добре да разбират колко е важно да водят здравословен начин на живот без вредни навици. Да се хранят рационално, да спортуват и своевременно да си правят изследвания.

Високо IQ и психични разстройства

Интелектуалците губят само в едно нещо – предразположени са към психични разстройства. Рискът от развитие на депресии и тревожни разстройства при хора с IQ над 130 е почти двойно по-голям от тези с под тази стойност.

Очевидно това може да е свързано с факта, че интелектуалната надареност позволява да се забелязва по-добре и да се анализират факти от околната действителност. И въз основа на това да се прогнозира бъдещето и невинаги в оптимистичен ракурс.

Това вече е истина – колкото по-малко знаеш, толкова по-добре спиш. Мислите понякога се оказват, ако не материални, то могат да повлияят на състоянието на човек.