На брифинг във Варна тази сутрин здравният министър даде разяснения по повод смъртта на британски гражданин от китайски произход в Банско.

Здравният министър разкри мерки за взети в случай на коронавирус

Бяха изразени съмнения, че причината може да е коронавирус, но според министъра британският гражданин не е посещавал Китай от доста време, а само преди няколко месеца е прекарал инфаркт.

Последното му пътуване до Поднебесната империя е от преди да бъда регистриран първия случай на новия коронавирус.

Според предварителната информация мъжът е починал в сауна, което е противопоказно, където прекарва няколко часа.

При състояние след инфаркт излагането на високи температури и охлаждане на тялото след това крие сериозни рискове от внезапно спиране на сърцето.

Информацията, представена от здравния министър на брифинга, е предварителна. Към настоящия момент няма данни смъртта да е настъпила вследствие на повторен инфаркт, но резултатите от проверката се очакват днес до края на деня.

Здравният министър посочи още, че е създадена максимално добра организация при евентуален случай на коронавирус у нас, ще бъдат взети незабавни мерки.

Горещият телефон, разкрит за коронавируса, прегря

Наскоро медиите съобщиха, че на горещия телефон към Здравното министерство разкрит специално за въпроси, свързани с евентуални подозрителни симптоми на коронавирус, са регистрирани по над 900 обаждания средно на ден.

Също така са осигурени специални маски и защитно облекло евентуално, ако бъдат установен случай на новия вирус и има готовност за незабавно поставяне на болния под карантина.

Във връзка с вирусна инфекция и регистрирани няколко случая бе обявено извънредно положение в Северна Италия, бе преустановена железопътното съобщение между Австрия и северните италиански провинции.

Регистрираните случаи са сравнително малко, но паниката е голяма и към момента у нас не са обсъждани мерки за евентуални ограничения на пътуванията от и до Италия.

От своя страна, китайски учени обявиха, че коронавирусът се предава най-бързо чрез контакт с изпражнения, затова тяхната препоръка е по-добре да си мият ръцете след посещение на тоалетна. Това е универсална препоръка, която важи за превенция на инфекциозни заболявания.

Според китайски учени има някаква вероятност случаите на заразяване с коронавирус значително да намалеят в началото на пролетния сезон.

Вирусът не е устойчив на външна среда и съответно, ако прекарваме по-дълго време на открито, когато температурите навън са по-високи, вероятността от заразяване намалява значително.