Толкова често слушаме за ползата за организма от студенопресования зехтин Extra Virgen, че го предпочитаме без изобщо да се замисляме.

Но с какво всъщност зехтинът е полезен за организма?

Много малко неща са известни за биологичните и физиологичните свойства на маслиновото масло, които обезпечават неговите полезни свойства.

Учени успяха да докажат, че зехтинът е полезен за тези, които обичат мазното, а Extra Virgen намалява риска от затлъстяване на черния дроб.

Не е изненада, че постоянно се правят изследвания на тема благоприятното въздействие на зехтина върху човешкия организъм.

Един от последните научни трудове показва, че специфични съединения в зехтина могат да компенсират вредата от мазната храна.

По-рано стана ясно, че първокласният зехтин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сега екип от учени, начело с доктор Родриго Валенсуела от Чилийския университет започнаха проучвания как това растително масло влияе на здравословното състояние на опитни мишки.

Изследователите предполагат, че полезното въздействие на зехтина до голяма степен е обусловено от входящите в неговия състав хидрокситирозол, полифенол.

Тези съединения са известни със своите антиоксидантни свойства.

От новото изследване също се установило, че тези вещества притежават и хепатопротекторно въздействие.

Доктор Валенсуела и неговите колеги изучавали влиянието на хидрокситирозола върху мишки, които получавали само мазна храна.

Учените обърнали внимание на специфичните ензими, които играят ключова роля в синтеза на полиненаситени мастни киселини.

Както е известно, те спомагат за намаляване нивата на „лошия“ холестерол.

Освен това положително влияят на състоянието на сърдечно-съдовата система, мозъчната функция и на клетъчния растеж.

Експериментът се провел по следния начин:

• Учените разделили опитните мишки на 4 групи, по 12-14 във всяка;

• Мишките от първите 2 групи получавали храна със 60% съдържание на мазнини;

• В захранката на 3-та и 4-та група мазнините били само 10%.

На част от мишките давали хидрокситирозол, по 5 мг на кг тегло в продължение на 12 седмици.

• В края на експеримента от опитните мишки взели кръвни проби и тъкани за анализ.

За да се определи влиянието на храната върху синтеза на мастни киселини, активността на ензимите и върху окислителния стрес.

При мишките, които били хранени с мазно, се повишили както нивата на общия, така и на „лошия“ холестерол.

Същевременно нивата на добрия холестерол останали непроменени.

Но при прием на хидрокситирозол неблагоприятното влияние на холестерола върху здравословното състояние на мишките намаляло.

Мазната храна повишила маркерите за инсулинова резистентност на гризачите, а на тези, на които давали хидрокситирозол, това на практика не се случило.

Въпреки това показателите, които се наблюдавали в контролната група, не били достигнати с помощта на полезното съединение в зехтина.

Важно е също, че черният дроб на мишките, на които давали само мазна храна, започнал да образува по-малко от необходими за синтеза на полезни полиненаситени мастни киселини ензими.

Дисбаланс на мастните киселини бил установен в черния дроб, мозъка и сърцето на мишките.

Фактически, при опитните мишки започнала да се развива неалкохолна мастна болест на черния дроб.

Освен това, богатият на мазнини хранителен режим довел до повишаване нивата на окислителния стрес.

А мишките, на които давали само мазно, и хидрокситирозол, активността на ензимите в черния дроб се оказва на същото ниво както и при гризачите от контролната група.

Заключението на учените е, че малки количества от това вещество, съставка на зехтина, могат да компенсират вредата, която мазната храна нанася на черния дроб.