Как да променим храненето през зимата, за да не боледуваме?

Трябва ли ядем повече калорично и мазно, полезни ли са пресните зеленчуци?

През зимата храненето неизбежно се променя – това се случва заради климата.

През това време на годината ядем по-малко плодове и зеленчуци.

Това, което се продава, по качество отстъпва на летните дарове на природата, а и струва по-скъпо.

Много хора преминават на въглехидратни каши, картофи и макарони плюс маринати.

Съществува дори и заблуда, че така са се хранили в миналото и няма смисъл през зимата да купуваме пресни плодове и зеленчуци.

Това е грешно поради много причини.

Първо, едно от задължителните правила на съвременното хранене са 500 грама плодове и зеленчуци на ден.

Тази доза трябва да се спазва, независимо от сезона, тоест също и през зимата. Второ, тази заблуда не отговаря съвсем на историческата реалност.

Предците ни наистина не са имали пресни плодове и зеленчуци зимно време.

Но не са яли и съвременни маринати, тъй като просто не са можели да ги приготвят.

Правилото на 500 грама

СЗО активно пропагандира потреблението на не по-малко от 500 грама плодове и зеленчуци всеки ден.

За тази експертите на организацията използват лозунга: „По 5 пъти на ден“.

Това са 5 ежедневни порции плодове и зеленчуци, всяка от които е приблизително 100 грама.

Много хора си мислят, че това е много, но всъщност не е така.

Пресметнете – 1 мандарина е с тегло 80-100 грама, среден портокал – 150-200 грама.

Добре е да ядем салати на обяд и на вечеря, а също и зеленчукова гарнитура, по възможност и зеленчук.

Така не просто ще си осигурите, но и дори ще превишите дневната порция за зимата.

Трябва обаче правилно да подбираме даровете на природата.

Подценяваме, че студеното време е много опасно при хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Такова време способства за възникване и обостряне на заболявания на дихателните органи, сърдечно-съдови заболявания.

Студът е провокатор и на инфаркти, инсулти и хипертонични кризи.

При хипертония трябва внимателно да се следи кръвното налягане и е много важно правилно да се храним.

На първо място трябва да се ограничи соленото и животинските мазнини.

Да ядем мазно или не?

Това е един от основните въпроси на зимното хранене.

Повечето от нас са убедени, че мазнините ни помагат да се сгреем в студа.

Но, от друга страна знаем, че сланината, кравето масло и мазните меса са вредни за талията и за кръвоносните съдове.

Как да се храним тогава?

Наистина мазнините помагат добре да се сгреем в студа.

Но така действат не само животинските, но и растителните, които са полезни за здравето.

Когато се разграждат в храносмилателната система, мазнините предизвикват много леко, почти невидимо, треперене.

И благодарение на него се отделя голямо количество топлина, което ни помага да се сгреем в студа.

По-добре да използваме смес от различни растителни масла, които обаче не е препоръчително да се готвят.

Подходящи само за добавяне салати и овкусяване на вече готови ястия.

Най-добрата зимна храна

За първото място претендира треската и по-точно нейният черен дроб.

И причините за това са много.

На първо място е богата на полезни омега-3 мастни киселини.

Те предпазват кръвоносните съдове от атеросклероза, и през зимата, когато храната е по-мазна и по-калорична, това е много важно.