Как да променим храненето през зимата, за да не боледуваме?
Трябва ли ядем повече калорично и мазно, полезни ли са пресните зеленчуци?
През зимата храненето неизбежно се променя – това се случва заради климата.
През това време на годината ядем по-малко плодове и зеленчуци.
Това, което се продава, по качество отстъпва на летните дарове на природата, а и струва по-скъпо.
Много хора преминават на въглехидратни каши, картофи и макарони плюс маринати.
Съществува дори и заблуда, че така са се хранили в миналото и няма смисъл през зимата да купуваме пресни плодове и зеленчуци.
Това е грешно поради много причини.
Първо, едно от задължителните правила на съвременното хранене са 500 грама плодове и зеленчуци на ден.
Тази доза трябва да се спазва, независимо от сезона, тоест също и през зимата. Второ, тази заблуда не отговаря съвсем на историческата реалност.
Предците ни наистина не са имали пресни плодове и зеленчуци зимно време.
Но не са яли и съвременни маринати, тъй като просто не са можели да ги приготвят.
Правилото на 500 грама
СЗО активно пропагандира потреблението на не по-малко от 500 грама плодове и зеленчуци всеки ден.
За тази експертите на организацията използват лозунга: „По 5 пъти на ден“.
Това са 5 ежедневни порции плодове и зеленчуци, всяка от които е приблизително 100 грама.
Много хора си мислят, че това е много, но всъщност не е така.
Пресметнете – 1 мандарина е с тегло 80-100 грама, среден портокал – 150-200 грама.
Добре е да ядем салати на обяд и на вечеря, а също и зеленчукова гарнитура, по възможност и зеленчук.
Така не просто ще си осигурите, но и дори ще превишите дневната порция за зимата.
Трябва обаче правилно да подбираме даровете на природата.
Подценяваме, че студеното време е много опасно при хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
Такова време способства за възникване и обостряне на заболявания на дихателните органи, сърдечно-съдови заболявания.
Студът е провокатор и на инфаркти, инсулти и хипертонични кризи.
При хипертония трябва внимателно да се следи кръвното налягане и е много важно правилно да се храним.
На първо място трябва да се ограничи соленото и животинските мазнини.
Да ядем мазно или не?
Това е един от основните въпроси на зимното хранене.
Повечето от нас са убедени, че мазнините ни помагат да се сгреем в студа.
Но, от друга страна знаем, че сланината, кравето масло и мазните меса са вредни за талията и за кръвоносните съдове.
Как да се храним тогава?
Наистина мазнините помагат добре да се сгреем в студа.
Но така действат не само животинските, но и растителните, които са полезни за здравето.
Когато се разграждат в храносмилателната система, мазнините предизвикват много леко, почти невидимо, треперене.
И благодарение на него се отделя голямо количество топлина, което ни помага да се сгреем в студа.
По-добре да използваме смес от различни растителни масла, които обаче не е препоръчително да се готвят.
Подходящи само за добавяне салати и овкусяване на вече готови ястия.
Най-добрата зимна храна
За първото място претендира треската и по-точно нейният черен дроб.
И причините за това са много.
На първо място е богата на полезни омега-3 мастни киселини.
Те предпазват кръвоносните съдове от атеросклероза, и през зимата, когато храната е по-мазна и по-калорична, това е много важно.