Аденофлегмон – причини и симптоми на възпаление

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2018 18:10

Аденофлегмон – причини и симптоми на възпаление

Акценти:

  • Аденофлегмон - признаци
  • Хирургия - гнойно огнище
  • Интоксикация - нарастваща

Свързани:

Аденофлегмон – това е остро развиващо се патологично състояние, при което в областта на подкожната мастна тъкан се развива гнойно огнище, което няма ясни граници.

Водещ фактор във възникването на това заболяване е първичното нагнояване на регионарните лимфни възли.

Това възпаление най-често се локализира в челюстно-лицевата област.

То може да се срещне и на други места, но това се случва изключително рядко.

Опасността от тази патология се заключава в това, че рядко се усложнява от сепсис или остеомиелит. Особена рискова група по такива усложнения са деца в ранна възраст.

Честотата, в която се срещат аденофлегмоните сред населението е достатъчно висока. Според статистиката, сред всички заболявания от страна на лицево-челюстната област на нея се падат около 21%.

С това възпаление най-често се сблъскват деца, но и сред възрастните то също може да се развие. Каквато и да е зависимост от пола не се проследява.

Сериозен принос в изучаването на аденофлегмоните имат руски лекари, обясняващи механизма на възникване на тази патология.

В основата на развитие на тази патология е инфектиране на организма с бактериална флора.

И най-често като възбудител са стафилококи, стрептококи и диплококи. В обичайно състояние лимфните възли са като бариера за проникването в организма на инфекции.

Но при понижаване на нивата на имунна защита те не могат да потиснат активността на патогенната флора.

Механизмът на възникване на аденофлегмон се заключава в това, че на фона на първично възпаление в лимфните възли се наблюдава значително забавяне на лимфния оток.

Стига се до неговото пълно прекратяване, и повишаване проницаемостта на съдовата стена. Възбудителите се натрупват в лимфните възли и постепенно се просмукват в околните тъкани.

След проникване в подкожната мастна тъкан бактериите предизвикват формиране на гнойно-възпалително огнище.

Съществуват редица фактори, които могат да изиграят своята роля в развитието на това заболяване. Първо, към тях се отнасят хронични инфекциозни огнища в устната кухина.

Възпалителните процеси в сливиците, травмиращи въздействия на меките тъкани, злокачествени тумори, общи инфекциозни заболявания – всичко това може да предизвика аденофлегмон.

Понякога се наблюдава разпространение на инфекцията от пикочно-половата система.

Значително по-рядко възпалението е обусловено от провеждане на медицински интервенции, при които са били нарушени правилата за асептика.

В зависимост от това в каква област се локализира възпалението, е прието аденофлегмонът да се разграничава на няколко форми.

Симптоми при аденофлегмон

Симптомите, съпътстващи заболяването, могат малко да се различават в зависимост от това къде се разполага патологичното огнище. Но съществуват и редица общи за всички форми клинични проявления.

При нагнояване на подкожната мастна тъкан болният човек започва да се оплаква от повишение на телесната температура до 38 градуса и нагоре с обща слабост и неразположение.

Присъстват и други признаци, сигнализиращи за нарастваща интоксикация на организма, например, втрисане, главоболие и т.н.

При преглед в засегнатата област може да се установи туморно образувание, което е с плътна еластична консистенция и участък в флуктуация в центъра.

Наблюдава се значителна болезненост на огнището, особено при палпация, и достатъчно бързо увеличаване на размери. Кожата на този фон е ярко хиперемирана и отекла.

Впоследствие туморът пробива и излизат гнойни маси отвън или се разпространява инфекция.

Лечение

Провежда се с хирургична интервенция. Предполага отваряне и дрениране на гнойното огнище.

Впоследствие се назначават антибактериални и противовъзпалителни средства, провежда се терапия по дезинтоксикация.

Аденофлегмон – причини и симптоми на възпаление
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2018 18:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи