„Алергия към алергия“ – непоносимост към хистамин

Мария
Написана от Мария август 17, 2018 22:29

„Алергия към алергия“ – непоносимост към хистамин

Акценти:

  • Хистамин - алергия
  • Непоносимост - ензим
  • Толерантност - понижена

Свързани:

Хистамин – това е амин, невромедиатор, който сами образуваме. Образува се в тялото в отговор на възпаление или на попадане в организма на различни вещества отвън. Особено известен е с това, че отговаря за проявленията на алергия.

Но също получаваме хистамин и отвън с храната и напитките. Има хора, които страдат от непоносимост към хистамин, като приемат това за хранителна алергия или заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как човешкото тяло може да образува хистамин и едновременно да страда от непоносимост към него? Къде се крие хистамина и какви храни са желателни и кои не за хора с понижена толерантност към това вещество?

Хистамин в човешкото тяло

Хистамин се образува в големите клетки –  мастоцити, на повърхността на които са разположени специални белтъчни конструкции – рецептори към имуноглобулини IgE.

А тези IgE се образуват в тялото в отговор на проникване на вещества, които се смятат за алерген. При контакт на IgE с рецептори на големи клетки се освобождава хистамин в пространството между клетките. Човек почервенява, отича, неговите лигавици образуват слуз в повишени обеми. Започва да киха, да кашля, да се задъхва… Като цяло алергична реакция в целия ѝ нюанс.

Интересно е, че за първи път учените разбират за съществуването на хистамин при изучаване на спори на гъбичката паразит още в началото на миналия век.

Те отделили от спорите на екстракта вещество, което довело до съкращаване на гладката мускулатура, активирало синтез на секрет от лигавиците, а също и повишило нивата на киселинност на стомашния сок.

След това се установило, че реакциите на морските свинчета на инжектирането на новото вещество в големи дози са удивително сходни на проявленията на анафилактичен шок.

Ензими и хистамин

Производството и разграждането на хистамина зависи от 3 ензима. Един от тях е хистаминдекарбоксилаза, необходим за получаването на хистамин. И има антихистамини, които блокират този ензим и по този начин блокират производството на хистамин.

Праг на толерантност към хистамин

В организма хистамин, който непосредствено не участва в различни процеси, се намира в малки мехурчета везикули в големите клетки. Там се съхранява и не пречи на никого.

Нивата на хистамина се променят при контакти с алергени – освобождава се ендогенен хистамин и се развива алергична реакция.

Освен това можем да получим хистамин и по други начини – отвън. Например, с храната или при вдишване на някои летливи съединения.

Ако в организмът е попаднал излишен хистамин, например, с храната, има ензим, който бързо го неутрализира. Но ако този ензим не стига или по някакви причини е слабоактивен, то концентрацията на хистамина нараства, и се развиват симптоми на алергия.

За някои хора за отключване на тези процеси е необходим много хистамин, а за други – не. При тях т.нар. прагови нива са по-ниски.

Хората с непоносимост към хистамин е достатъчно, дори да накусят храни с хистамин, за да получат алергична реакция.

Честотата, в която се среща непоносимостта към хистамина е не повече от 1% от цялото население. Затова 4 от 5 души, страдащи от алергия към алергия, са жени обикновено на средна възраст.

Заболявания, свързани с непоносимост към хистамин

В списъка с патологични състояния, които могат да се развият при хора с понижена толератност към инсулин са не само класически проявления на алергия, но също и аритмии, понижаване на кръвното.

„Алергия към алергия“ – непоносимост към хистамин
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 17, 2018 22:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи