Дуоденит при деца – какви са скритите причини

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2018 20:36

Дуоденит при деца – какви са скритите причини

Акценти:

  • Ерадикация - лигавици
  • Регенерация - епител
  • Препарати - терапия

Свързани:

Днес специалисти активно обсъждат проблема с хроничен дуоденит при деца, което е свързано с неговото все по-голямо разпространение още в ранна училищна възраст.

Патологията се смята за многофакторна, но и инфекциозният компонент на възпалението се отнася към преобладаващите влияния.

Постоянното раздразнение на лигавицата формира възпалителен и дистрофичен процес, губи се основната функция на дванадесетопръстника – пълноценна обработка и смилане на храната.

Може ли да се предотврати възпаление, да се отстранят последствията от него и да се възстанови лигавицата?

Какви съпътстващи патологии могат да предизвикат увреждане на тънките черва, какво е влиянието на болестта на Крон?

Дуоденит при деца – какво е това?

Под термина дуоденит се разбира увреждане на лигавицата на дванадесетопръстника, свързано с възпалителни, дистрофични процеси и нарушение на регенерацията на лигавицата при децата.

За първи път патологията е описана още през 19 ти век, и към ден днешен, наред с гастрит, дуоденитът се смята за едно от основните заболявания в детската и тийнейджърска гастроентерология.

Разграничава се и остра форма, на която се падат не повече от 5-6% от случаите, в останалите случаи става въпрос за хроничен прогресиращ дуоденит. Обикновено води до храносмилателни нарушения – синдром на диспепсията и различни субективно неприятни усещания.

Обикновено предварителната диагноза лекарите поставят въз основа на болков синдром и при нарушено храносмилане, подобни на протичането на язвена болест на дванадесетопръстника.

Но анатомични дефекти – язвени увреждания, в стената на червото няма.

Потвърждаването на диагнозата при сходни с другите заболявания симптоми позволяват ендоскопско изследване, при което се открива увреждане на лигавицата без ерозиране и образуване на язви.

Аналогично на гастритите диагнозата дуоденит се поставя след пълноценно ендоскопско изследване и провеждане на биопсия.

Защо е важна именно биопсия?

Често само един преглед и съпоставяне на оплаквания с данни от ендоскопски изследвания, без провеждане на биопсия на лигавицата, в 30% от случаите дава неправилна диагноза.

Както и стомаха, дванадесетопръстника е подложен на възпалителни увреждания от пептичен произход.

Не само хроничните, по-рядко – остри, дуоденити, но и много други дистрофични и възпалителни процеси.

Към тях могат да бъдат отнесени болестта на Крон, а също и инфекциозни и паразитни въздействия, целиакия.

В тази връзка има 2 понятия:

  • Първичен дуоденит – това е възпаление на червата, възникващо без съществуващи патологии. На него се падат 27% от всички случаи.
  • Вторичен дуоденит – възпалителен процес на дванадесетопръстника, предизвикващ се от различни патологии. На него се падат 73% от всички увреждания.

Определянето на първична патология, възпалението на дванадесетопръстника, става по методът на изключване, когато напълно отпадат всички други възможни причини за увреждане.

И именно възпалителният процес и неговите симптоми са водещи. Много специалисти изобщо не са склонни да посочват дуоденита като самостоятелна патология.

Какво може да стане причина за увреждания?

Най-често провокатор е гастрит, предизвикан от хеликобактериоза, тогава чревната стена реагира с реактивни изменения на проблемите със стомаха.

Защо е необходимо да се определи точната причина?

Важно е винаги максимално да се изясни причината за дуоденит при децата, защото на нейните знания се гради максимално ефективната терапия.

При наличие на H.pylori е важна пълна ерадикация на микроба на фона на прием на препарати, потискащи активността на жлезите на стомаха, които образуват солна киселина.

Едновременно с това се приемат препарати, които стимулират регенерацията на епитела и предпазващи лигавиците от агресивното съдържимо на стомаха.

Дуоденит при деца – какви са скритите причини
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2018 20:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи