Хеморагична треска с бъбречен синдром – вирусна инфекция

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2018 18:41

Хеморагична треска с бъбречен синдром – вирусна инфекция

Акценти:

  • Главоболие - изразено
  • Протектори - кръвоносни съдове
  • Изследване - урина

Свързани:

Хеморагична треска с бъбречен синдром /ХТБС/ – тази инфекция е доста разпространена по цял свят.

Същността на този патологичен процес се заключава в това, че под въздействие на специфична инфекциозна флора у заразения се развиват тромбохеморагични нарушения.

Съпровождат се с нефрозонефрит и изразен интоксикационен синдром. При леко и среднотежко протичане на това заболяване прогнозата е относително благоприятна.

Известно време сред преболедувалите могат да присъстват остатъчни явления във вид на слабост, полиневрити и т.н. Тежките форми на това заболяване често се съпровождат с различни увреждания.

Причини, рискови фактори

Хеморагичната треска с бъбречен синдром се отнасят към природноогнищните инфекции. Наблюдава се значително повишаване на нивата на заболеваемост през пролетта и есента. Повече от 70% от случаите на тази болест се откриват при мъже във възрастовия диапазон от 16 до 50 години.

В повечето случаи тази инфекция завършва с пълно оздравяване. Но понякога може да се усложни от инфекциозно-токсичен шок, масивни кръвотечения, а също и присъединяване на вторична бактериална флора. При тежко протичане на тази патология нивото на леталност варира от 7 до 10%.

Възникването на тази болест се обуславя от проникването в организма на специфичен вирус, генетичният материал на който е представен от рибонуклеинова киселина.

Тези възбудители се отнасят към рода Хантавирус и са разделени на няколко серотипа. Опасност за човека представляват само 4 щама.

От морфологична гледна точка, хантавирусите са представени от сферична или спираловидна форма и са с размери от 80 до 120 нанометра в диаметър. Високите температури и химическите дезинфекциращи средства доста бързо водят до инактивация на възбудителя.

Същност, възбудители

Хеморагична треска с бъбречен синдром – това е зоноозна инфекция, първичен източник на възбудителя са различни гризачи.

Непосредствено самите гризачи прекарват това заболяване в латентна форма и активно отделят вируси в околната среда с изпражнения и слюнка.

Между гризачите разпространението на вируса се пренася с помощта на кръвосмучещи насекоми, например, с кърлежи. Заразяването на човека се реализира посредством аспирационен, контактен или хранителен път.

Изхождайки от гореизложеното, може да се направи извод, че в рисковата група са основно хора, които работят в селското стопанство.

ХТБС рядко протича от типа на епидемични взривове. Най-често се регистрират спорадични случаи на това заболяване. След прекарано заболяване остава постоянен имунитет, като вероятността от повторно заразяване се свежда до минимум.

Симптоми при хеморагична треска с бъбречен синдром

В протичането на хеморагична треска с бъбречен синдром се проследява ясно изразена стадийност. Продължителността на инкубационния стадий може да е от 2 до 15 дни. Но най-често първите симптоми възникват след 2 или 3 седмици след заразяването.

Вторият стадий се нарича продромален. Характеризира се с умерено изразено неразположение и главоболие. Общата продължителност на този стадий е от 2 до 3 дни.

Следва стадий на треска, който продължава от 3 до 6 дни. Болният човек се оплаква от повишена телесна температура до 39 градуса и повече.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагнозата се състои както от специфични, така и от неспецифични методи на изследване. Сред неспецифичните са общ и биохимичен анализ на кръвта, анализ на урина, коагулограма, ултразвуково изследване на бъбреците.

Тази инфекция е показание за хоспитализация.

В първите 5 дни от началото на заболяването се използват противовирусни препарати, донорски специфични имуноглобулини. Предписват се и ангиопротектори – за защита на кръвоносните съдове.

Хеморагична треска с бъбречен синдром – вирусна инфекция
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2018 18:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи