Какви витамини са необходими на тялото ни през зимата?

Мария
Написана от Мария декември 6, 2014 19:27

Какви витамини са необходими на тялото ни през зимата?

Акценти:

  • Защо витамин В8 е от съществено значение за съвременния човек?
  • С какви аномалии се свързва недостига на инозитола?
  • Как витамин В10 предпазва тялото от инфекции?
  • Защо хората, които пият повече кафе, трябва допълнително да приемат витамин В1?

Свързани:

Всяка зима в ежедневния ни хранителния режим трябва да присъстват храни източници на 3 основни витамина.

Когато си набавяме необходимото количество от тях няма да се разболяваме, постоянно ще сме в добро настроение, черният ни дроб ще се възстановява много по-бързо и кожата на лицето ни ще придобие много по-свеж вид.

1. За черния дроб

Веществото инозитол – другото наименование на витамин В8, е от съществено значение за съвременния човек. Витамин В8 предпазва черният дроб от най-различните вредни въздействия – от алкохола до страничните ефекти от приема на лекарства / антибиотици и хормонални препарати/.

Също така инозитолът възпрепятства натрупването на мазнини в чернодробните клетки, тоест предотвратява развитието на чернодробна стеатоза /от това заболяване според гастроентеролозите страдат в различна степен до 70% от възрастните европейци поради недостатъчна двигателна активност и хронично преяждане/.

Недостигът на витамин В8 в тялото се свързва с високо кръвно налягане, нарушено храносмилане и запек.

От кои храни можем да си го набавим – от зеле, от бяло зеле и броколи, грейпфрут, семена от чиа, хайвер от камбала /най-едрата дънна риба/, щука и треска.

2. За кожата

Витамин В10 или парааминобензоена киселина /ПАБА/ ни предпазва от вредното действие на озона и от останалите неблагоприятни въздействия на околната среда.

И това, което е особено важно в сезона на настинките и грипа, е че ПАБА стимулира образуването на интерферон в организма – белтък с протекторно действие, който спомага за укрепването на имунната система.

Също така витамин В10 прави кожата по-гладка и еластична и предпазва косата от прекомерно изсушаване. А това е много важно при включено централно отопление или отоплителни уреди, които силно изсушават въздуха в помещенията през студените зимни месеци.

Витамин В10 можете да си набавите от лешници, козе и овче сирене и от яйчните жълтъци.

3. За доброто настроение

През зимата, когато навън е студено и се стъмва рано, ние често се чувстваме разстроени без затова да има някаква причина. Повечето от нас вярват, че настроението ни е лошо и не сме в състояние да направим нищо за подобряването му. На работното място всичко върви не както трябва.

Напълно е възможно причината за това състояние да е недостигът на витамини от група В, особено на В1 /тиамин/.

Това хранително вещество не се натрупва в организма и е необходимо ежедневно да си го набавяме чрез храната.

Освен това самият тиамин е много крехко съединение и много бързо се разрушава при излагане на различни фактори, най-често се унищожава от готварската сол.

В тази връзка е полезен следния съвет – когато готвите храни, богати на тиамин, например варите боб, подсолявайте вече готовото ястие, а не добавяйте сол по време на неговото варене.

Също така витамин В1 напълно се разрушава под действието на кафето, а когато времето е хладно или студено, за да се сгреем и ободрим ние пием повече и по-често кафе, отколкото през лятото.

Затова хората, които обичат да пият кафе, трябва да обърнат сериозно внимание на този витамин и по-често да консумират храни източници на тиамин. Усвояването на витамин В1 се нарушава и когато в хранителния режим на човек преобладават консервирани храни.

Според здравните статистики по-често от недостиг на този витамин страдат млади жени до 40-годишна възраст.

Храните източници на витамин В1 са грах, фасул, нахут, спанак, елда, говежди и свински черен дроб, и яйца.

Какви витамини са необходими на тялото ни през зимата?
4.5 (90.63%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 6, 2014 19:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи