Коварен тумор – какво погуби Арета Франклин

Мария
Написана от Мария август 20, 2018 16:32

Коварен тумор – какво погуби Арета Франклин

Акценти:

  • Цироза - коварен тумор
  • Невроендокринни клетки - образуване
  • Излекуване - помощ

Свързани:

Наскоро медиите съобщиха за смъртта на кралицата на соула Арета Франклин от рак на панкреаса. С какво е опасна тази болест и как навреме може да се разпознае?

Кралицата на соула е първата жена, чието име е положено в Залата на славата на рокендрола. През 2008 г. списанието Rolling Stone я обявява за най-великата певица в историята.

Франклин бе на 76 години, през последните 8 тя се бори с рак на панкреаса

Това заболяване се среща сравнително рядко. Според прогнозата на Националния институт за рака САЩ, през 2018 г. такава диагноза получават приблизително 55 000 американци, което съставлява 3.2% от новите случаи на рак. Но от тези хора ще умрат повече от 44 000, 5-годишната преживяемост от рак на панкреаса не превишава 8-9%.

В структурата на онкологичните заболявания у нас по данни от края на 2017 у нас от рак на панкреаса годишно се разболяват по около 1000 българи.

Средната възраст на разболелите се мъже е около 64 години, а на жените – 70 г. При мъжете рак на панкреаса се среща по-често и заема в структурата на общата онкологична заболеваемост 9-то място, при жените – 10-то.

Сред разпространените рискови фактори са употреба на спиртни напитки, тютюнопушене, чревоугодничество, захарен диабет, цироза, хроничен панкреатит, ниска физическа активност. При 10% от болните развитието на заболяването е свързано с наличие на известни наследствени синдроми.

Най-разпространените са:

  • синдром Пейтц-Егерс – доброкачествено заболяване, при което се наблюдава развитие на злокачествени тумори на дебелото и тънкото черво;
  • синдром на Линч – генетично обусловено заболяване, което се проявява с образуване на полипи в тънкото и в дебелото черво;
  • синдром на наследяване на рак на млечната жлеза и на яйчниците, свързан с мутациите на гените BRCA;

В ранния етап ракът на панкреаса се проявява със симптоми, сходни на множество други заболявания. Сред тях са запек – 13%, слабост – 23%, общо неразположение и подуване на корема – 31%.

Развитието на диабет често маскира това заболяване. Понякога при човек се подозира язва на стомаха или заболяване на жлъчния мехур. Основните симптоми са болка и жълтеница, които се наблюдават при 90% от болните.

Жълтеницата е признак на увреждане на панкреаса от злокачествен тумор

Заболяването е коварно – често първите симптоми се проявяват в късни стадии, когато туморът притиска съседните органи, води до запушване на протоци и интоксикация на организма с продукти от разпада на тумора.

За откриване на тумора се използват ултразвук и компютърна томография. Тези методи позволяват визуализирането не само на разпространението на първичната туморна маса, но и оценка за наличието на метастази и съпътстващи патологии. За уточняване на диагнозата се използва биопсия на тумора.

При лечение на рак на панкреаса хирургичната интервенция има смисъл само при липса на метастази. Също се използва радиотерапия и химиотерапия.

Прогнозата е неблагоприятна – дори след операцията продължителността на живота на пациентите обикновено не превишава 2 години.

На практика винаги ракът на панкреаса е представен от аденокарцином, но понякога туморът се образува от невроендокринни клетки. Този тумор се поддава на лечение много по-добре.

Именно такъв е бил случаят на основателя на Ейпъл, който е имал всички шансове успешно да се излекува. Но вместо медицинска помощ прибягва до билколечение, иглотерапия, ходене при медиуми.

Когато потърсил помощ туморът вече бил дал метастази в черния дроб. Лекарите се борели за неговия живот 7 години, но болестта се оказва по-силна.

Коварен тумор – какво погуби Арета Франклин
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 20, 2018 16:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи