Опасни колбаси – повишен риск от затлъстяване и заболявания на сърцето

Мария
Написана от Мария април 1, 2017 14:01

Опасни колбаси – повишен риск от затлъстяване и заболявания на сърцето

Акценти:

  • Обвинения - затлъстяване
  • Нарушения - обмяна на веществата
  • Излишък - въглехидрати

Свързани:

Правилното хранене задължително включва месо и различни месни блюда.

Животинските мазнини, съдържащи се в месните продукти, са много полезни за организма при умерена консумация.

Но към месните продукти традиционно се отнасят колбаси, салами и различни промишлено преработени месни полуфабрикати.

Трудно бихме могли да ги определим като полезни, тъй като съдържат твърде много вещества, които вредят на сърцето и на кръвоносните съдове.

А също нарушават храносмилането и предизвикват затлъстяване.

Излишъкът от въглехидрати, оцветители, стабилизатори, соя, ароматизатори и овкусители, всичко това се отразява неблагоприятно на храносмилането.

Има ли смисъл изобщо да консумираме колбаси, не е ли вредно?

Месни продукти в храненето

Правилното хранене предполага приемът на достатъчно белтък , който в значителна част постъпва от месните продукти.

Но индустриално преработеното месо е много трудно да се определи като качествен и пълноценен хранителен продукт.

Към тази категория се отнасят всички видове колбаси и наденици, а също и месни деликатеси – бекони, флейки, ребра.

Към тях група трябва да се добавят и месните консерви.

В състава на тези хранителни продукти се съдържа твърде много хранителна химия и добавки, които нямат нищо общо с месото.

Това е причината тези изделия трудно да биха могли да бъде наречени месни.

Дори най-качествените колбаси съдържат не повече от 20-30% месо или пилешко.

Ако ядем почти ежедневно подобни храни, излагаме на риск здравето си.

Колбасите, ако се прекалява с тях, увеличават риска от патологии на сърцето или на кръвоносните съдове, опасност от хипертония.

Възможно е нарушение на функцията на белите дробове и разстройства на храносмилателната система, до провокация на онкологични заболявания.

Освен това тези храни са богати на празни калории, които предизвикват затлъстяване.

Кои съставки на колбасите са най-опасни и увеличават риска от формиране на подобни проблеми?

Излишък от въглехидрати

Макар и повече от тези продукти да са солени на вкус, те съдържат и много захар и други въглехидрати.

Най-много са в по-евтините колбаси и наденици.

Основните добавки са кристална захар и скорбяла, обикновено под формата на картофено нишесте.

Прекомерното количество калории, които се получават при разграждането на въглехидратите в организма, е причина за формирането на наднормено тегло и затлъстяване.

Много потребители, дори не подозират, че в някои колбаси присъстват въглехидрати, смятайки ги за месни продукти с добавена животинска мазнина.

Това е причината, дори и да съобразяват с какво се хранят, да не отчитат калоричността на колбасите и получават излишни, неотчетени калории и килограми.

Вредни и полезни са мазнините в колбасите?

На теория месните продукти трябва да съдържат полезни животински мазнини, които се добиват от месото.

Но всъщност се заменят с по-евтини и удобни за производителите на транс-мазнини.

Понякога обаче не се използват, а вместо тях се въвеждат не по-малко вредните растителни – соево и палмово масло.

В малко количество животинските мазнини и масла са полезни.

Но в тези обеми и в този състав, в който присъстват в колбасите и в другите месни продукти, провокират нарушение на обмяната на веществата.

И впоследствие затлъстяване и атеросклероза, от която страдат кръвоносните съдове и сърцето.

Соеви добавки и затлъстяване

Не по-малки са притесненията на специалистите относно неумерената употреба на продукти със соев белтък.

Това е евтин растителен белтък, който широко се използва в хранителната индустрия.

Често соевите добавки в колбасите се оказват повече, отколкото месото.

Спорове по този въпрос се водят много отдавна.

Обвиненията са в провокация на затлъстяване и хормонални и обменни разстройства, нарушение функцията на щитовидната жлеза, която престава да усвоява йода.

Опасни колбаси – повишен риск от затлъстяване и заболявания на сърцето
4.5 (89.82%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 1, 2017 14:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи