Правилното хранене задължително включва месо и различни месни блюда.
Животинските мазнини, съдържащи се в месните продукти, са много полезни за организма при умерена консумация.
Но към месните продукти традиционно се отнасят колбаси, салами и различни промишлено преработени месни полуфабрикати.
Трудно бихме могли да ги определим като полезни, тъй като съдържат твърде много вещества, които вредят на сърцето и на кръвоносните съдове.
А също нарушават храносмилането и предизвикват затлъстяване.
Излишъкът от въглехидрати, оцветители, стабилизатори, соя, ароматизатори и овкусители, всичко това се отразява неблагоприятно на храносмилането.
Има ли смисъл изобщо да консумираме колбаси, не е ли вредно?
Месни продукти в храненето
Правилното хранене предполага приемът на достатъчно белтък , който в значителна част постъпва от месните продукти.
Но индустриално преработеното месо е много трудно да се определи като качествен и пълноценен хранителен продукт.
Към тази категория се отнасят всички видове колбаси и наденици, а също и месни деликатеси – бекони, флейки, ребра.
Към тях група трябва да се добавят и месните консерви.
В състава на тези хранителни продукти се съдържа твърде много хранителна химия и добавки, които нямат нищо общо с месото.
Това е причината тези изделия трудно да биха могли да бъде наречени месни.
Дори най-качествените колбаси съдържат не повече от 20-30% месо или пилешко.
Ако ядем почти ежедневно подобни храни, излагаме на риск здравето си.
Колбасите, ако се прекалява с тях, увеличават риска от патологии на сърцето или на кръвоносните съдове, опасност от хипертония.
Възможно е нарушение на функцията на белите дробове и разстройства на храносмилателната система, до провокация на онкологични заболявания.
Освен това тези храни са богати на празни калории, които предизвикват затлъстяване.
Кои съставки на колбасите са най-опасни и увеличават риска от формиране на подобни проблеми?
Излишък от въглехидрати
Макар и повече от тези продукти да са солени на вкус, те съдържат и много захар и други въглехидрати.
Най-много са в по-евтините колбаси и наденици.
Основните добавки са кристална захар и скорбяла, обикновено под формата на картофено нишесте.
Прекомерното количество калории, които се получават при разграждането на въглехидратите в организма, е причина за формирането на наднормено тегло и затлъстяване.
Много потребители, дори не подозират, че в някои колбаси присъстват въглехидрати, смятайки ги за месни продукти с добавена животинска мазнина.
Това е причината, дори и да съобразяват с какво се хранят, да не отчитат калоричността на колбасите и получават излишни, неотчетени калории и килограми.
Вредни и полезни са мазнините в колбасите?
На теория месните продукти трябва да съдържат полезни животински мазнини, които се добиват от месото.
Но всъщност се заменят с по-евтини и удобни за производителите на транс-мазнини.
Понякога обаче не се използват, а вместо тях се въвеждат не по-малко вредните растителни – соево и палмово масло.
В малко количество животинските мазнини и масла са полезни.
Но в тези обеми и в този състав, в който присъстват в колбасите и в другите месни продукти, провокират нарушение на обмяната на веществата.
И впоследствие затлъстяване и атеросклероза, от която страдат кръвоносните съдове и сърцето.
Соеви добавки и затлъстяване
Не по-малки са притесненията на специалистите относно неумерената употреба на продукти със соев белтък.
Това е евтин растителен белтък, който широко се използва в хранителната индустрия.
Често соевите добавки в колбасите се оказват повече, отколкото месото.
Спорове по този въпрос се водят много отдавна.
Обвиненията са в провокация на затлъстяване и хормонални и обменни разстройства, нарушение функцията на щитовидната жлеза, която престава да усвоява йода.