Правилното хранене задължително включва месо и различни месни блюда.

Животинските мазнини, съдържащи се в месните продукти, са много полезни за организма при умерена консумация.

Но към месните продукти традиционно се отнасят колбаси, салами и различни промишлено преработени месни полуфабрикати.

Трудно бихме могли да ги определим като полезни, тъй като съдържат твърде много вещества, които вредят на сърцето и на кръвоносните съдове.

А също нарушават храносмилането и предизвикват затлъстяване.

Излишъкът от въглехидрати, оцветители, стабилизатори, соя, ароматизатори и овкусители, всичко това се отразява неблагоприятно на храносмилането.

Има ли смисъл изобщо да консумираме колбаси, не е ли вредно?

Месни продукти в храненето

Правилното хранене предполага приемът на достатъчно белтък , който в значителна част постъпва от месните продукти.

Но индустриално преработеното месо е много трудно да се определи като качествен и пълноценен хранителен продукт.

Към тази категория се отнасят всички видове колбаси и наденици, а също и месни деликатеси – бекони, флейки, ребра.

Към тях група трябва да се добавят и месните консерви.

В състава на тези хранителни продукти се съдържа твърде много хранителна химия и добавки, които нямат нищо общо с месото.

Това е причината тези изделия трудно да биха могли да бъде наречени месни.

Дори най-качествените колбаси съдържат не повече от 20-30% месо или пилешко.

Ако ядем почти ежедневно подобни храни, излагаме на риск здравето си.

Колбасите, ако се прекалява с тях, увеличават риска от патологии на сърцето или на кръвоносните съдове, опасност от хипертония.

Възможно е нарушение на функцията на белите дробове и разстройства на храносмилателната система, до провокация на онкологични заболявания.

Освен това тези храни са богати на празни калории, които предизвикват затлъстяване.

Кои съставки на колбасите са най-опасни и увеличават риска от формиране на подобни проблеми?

Излишък от въглехидрати

Макар и повече от тези продукти да са солени на вкус, те съдържат и много захар и други въглехидрати.

Най-много са в по-евтините колбаси и наденици.

Основните добавки са кристална захар и скорбяла, обикновено под формата на картофено нишесте.

Прекомерното количество калории, които се получават при разграждането на въглехидратите в организма, е причина за формирането на наднормено тегло и затлъстяване.

Много потребители, дори не подозират, че в някои колбаси присъстват въглехидрати, смятайки ги за месни продукти с добавена животинска мазнина.

Това е причината, дори и да съобразяват с какво се хранят, да не отчитат калоричността на колбасите и получават излишни, неотчетени калории и килограми.

Вредни и полезни са мазнините в колбасите?

На теория месните продукти трябва да съдържат полезни животински мазнини, които се добиват от месото.

Но всъщност се заменят с по-евтини и удобни за производителите на транс-мазнини.

Понякога обаче не се използват, а вместо тях се въвеждат не по-малко вредните растителни – соево и палмово масло.

В малко количество животинските мазнини и масла са полезни.

Но в тези обеми и в този състав, в който присъстват в колбасите и в другите месни продукти, провокират нарушение на обмяната на веществата.

И впоследствие затлъстяване и атеросклероза, от която страдат кръвоносните съдове и сърцето.

Соеви добавки и затлъстяване

Не по-малки са притесненията на специалистите относно неумерената употреба на продукти със соев белтък.

Това е евтин растителен белтък, който широко се използва в хранителната индустрия.

Често соевите добавки в колбасите се оказват повече, отколкото месото.

Спорове по този въпрос се водят много отдавна.

Обвиненията са в провокация на затлъстяване и хормонални и обменни разстройства, нарушение функцията на щитовидната жлеза, която престава да усвоява йода.