Пироплазмоза – диагностика и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2018 20:05

Пироплазмоза – диагностика и лечение

Акценти:

  • Активност - кърлежи
  • Препарати - терапия
  • Признаци - специфични

Свързани:

Пироплазмоза представлява инфекциозно заболяване, предизвикано от протозои. Този патологичен процес се отнася към групата на зоонозите и се предава по трансмисивен път.

Същност и разпространение

При човек тази патология се среща изключително рядко и предимно при наличие на значително понижаване нивото на имунна защита. Най-често се развива при кучета, дребен и едър рогат добитък, и някои други животни.

Опасността от тази инфекция се заключава в това, че може да стане причина за чернодробна и бъбречна недостатъчност, а също и за присъединяване на вторична бактериална флора. В случай на усложнено протичане това състояние често завършва с летален изход.

Хората изключително рядко се заразяват с пироплазмоза. По цял свят са регистрирани само около 100 случая на заразяване.

За първи път тази инфекция е описана през 1957 година на територията на западната ни съседка – Югославия. Впоследствие се среща на територията на Европа, Азия, Африка и Америка. У нас също са били регистрирани единични случаи на заразяване.

В основата на възникване на това заболяване е заразяването на човека с протозои, отнасящи се към семейството на Babesiidae. Днес са известни 3 представители на това семейство, които са патогенни за човешкия организъм.

Отличителна особеност на този възбудител се заключава в неговата способност да прониква вътре в еритроцитите, като води до тяхното разрушаване. Средно диаметърът на бабезиите е от 2 до 5 микрометра.

Естествен резервоар за възбудителя е организмът на животните

Човек се заразява с тази инфекция при ухапване от кръвосмучещи, най-често от кърлежи.

След като кърлежът е ухапал заразеното животно, бабезиите остават вътре в неговия организъм пожизнено.

Това означава, че в най-голям риск са хората, които прекарват много време сред природата, особено при максимална активност на кърлежите. Този период започва през май и завършва в края на септември.

Към момента температурите през нощта падат до 6-8 градуса, което потиска активността на кърлежите.

В литературата са описани случаи, когато при човек съвместно с възбудителите на пироплазмоза в организма се откриват борелии, предизвикващи Лаймска болест.

Това е свързано с факта, че тези 2 микроорганизъма се пренасят от едни и същи кърлежи.

Освен това не трябва да се изключва възможност от заразяване при преливане на кръв от заразен човек, при който пилороплазмозата протича в безсимптомна форма.

Жизненият цикъл на възбудителя е достатъчно сложен. Активно се дели в червата и в някои други органи на кърлежа. След известно време се наблюдава миграция на бабезиите в областта на слюнчените жлези на кърлежа.

Симптоми, характерни за пиролоплазмоза

Ако имунната система на човек функционира нормално, този патологичен процес ще протича в безсимптомна форма. От момента на заразяването до появата на първите симптоми е възможно да минат от 7 до 21 денонощия.

Описани са единични случаи, когато инкубационният период е с продължителност от няколко месеца.

В случай на леко протичане съпътстващите симптоми са сходни на остра респираторна вирусна инфекция. Болният човек се оплаква от общо неразположение, главоболие и мускулни болки, температура до субфебрилни стойности.

Диагностика и лечение на инфекцията

Диагностиката на това заболяване е достатъчно затруднителна, тъй като няма никакви специфични признаци. Задължително трябва да се изясни дали има ухапване от кърлеж.

При лека форма специфична терапия не се провежда. В по-тежки случаи се изписват препарати за борба с бабезиите.

Пироплазмоза – диагностика и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2018 20:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи