Пироплазмоза - диагностика и лечение
Здравна Енциклопедия

Пироплазмоза представлява инфекциозно заболяване, предизвикано от протозои. Този патологичен процес се отнася към групата на зоонозите и се предава по трансмисивен път.

Същност и разпространение

При човек тази патология се среща изключително рядко и предимно при наличие на значително понижаване нивото на имунна защита. Най-често се развива при кучета, дребен и едър рогат добитък, и някои други животни.

Опасността от тази инфекция се заключава в това, че може да стане причина за чернодробна и бъбречна недостатъчност, а също и за присъединяване на вторична бактериална флора. В случай на усложнено протичане това състояние често завършва с летален изход.

Хората изключително рядко се заразяват с пироплазмоза. По цял свят са регистрирани само около 100 случая на заразяване.

За първи път тази инфекция е описана през 1957 година на територията на западната ни съседка – Югославия. Впоследствие се среща на територията на Европа, Азия, Африка и Америка. У нас също са били регистрирани единични случаи на заразяване.

В основата на възникване на това заболяване е заразяването на човека с протозои, отнасящи се към семейството на Babesiidae. Днес са известни 3 представители на това семейство, които са патогенни за човешкия организъм.

Отличителна особеност на този възбудител се заключава в неговата способност да прониква вътре в еритроцитите, като води до тяхното разрушаване. Средно диаметърът на бабезиите е от 2 до 5 микрометра.

Естествен резервоар за възбудителя е организмът на животните

Човек се заразява с тази инфекция при ухапване от кръвосмучещи, най-често от кърлежи.

След като кърлежът е ухапал заразеното животно, бабезиите остават вътре в неговия организъм пожизнено.

Това означава, че в най-голям риск са хората, които прекарват много време сред природата, особено при максимална активност на кърлежите. Този период започва през май и завършва в края на септември.

Към момента температурите през нощта падат до 6-8 градуса, което потиска активността на кърлежите.

В литературата са описани случаи, когато при човек съвместно с възбудителите на пироплазмоза в организма се откриват борелии, предизвикващи Лаймска болест.

Това е свързано с факта, че тези 2 микроорганизъма се пренасят от едни и същи кърлежи.

Освен това не трябва да се изключва възможност от заразяване при преливане на кръв от заразен човек, при който пилороплазмозата протича в безсимптомна форма.

Жизненият цикъл на възбудителя е достатъчно сложен. Активно се дели в червата и в някои други органи на кърлежа. След известно време се наблюдава миграция на бабезиите в областта на слюнчените жлези на кърлежа.

Симптоми, характерни за пиролоплазмоза

Ако имунната система на човек функционира нормално, този патологичен процес ще протича в безсимптомна форма. От момента на заразяването до появата на първите симптоми е възможно да минат от 7 до 21 денонощия.

Описани са единични случаи, когато инкубационният период е с продължителност от няколко месеца.

В случай на леко протичане съпътстващите симптоми са сходни на остра респираторна вирусна инфекция. Болният човек се оплаква от общо неразположение, главоболие и мускулни болки, температура до субфебрилни стойности.

Диагностика и лечение на инфекцията

Диагностиката на това заболяване е достатъчно затруднителна, тъй като няма никакви специфични признаци. Задължително трябва да се изясни дали има ухапване от кърлеж.

При лека форма специфична терапия не се провежда. В по-тежки случаи се изписват препарати за борба с бабезиите.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 191

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg