Около половината от хората в напреднала възраст страдат от дефицит на витамини и минерали, което е свързано с неправилното хранене.

Затова лекарите все по-често изписват хранителни добавки, без които съществено се повишава риска от развитие на доста опасни патологии.

При хората над 55-60 години е повишен рискът от остеопороза, вследствие недостиг на калций, а също и от анемия, заради недоимък на желязо. Кои са най-важните витамини и минерали за хората в напреднала възраст?

Мултиватимини или здравословно хранене

На много хора в напреднала възраст лекарите изписват мултиватимини като добавка към храненето. Сред жените над 60 години през последните години се увеличи приемът на калций, както и на витамин Д, но и при двата пола.

Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда. Пълноценното хранене като източник на витамини и минерали е по-оптимално и безопасно в сравнение с добавките.

Неотдавнашно изследване сред възрастни жени показва, че хранителните добавки не са толкова полезни, колкото си мислят хората. В рамките на проучването е установен повишен риск от смърт сред възрастни хора, които често приемат витамини и минерали.

Макар и тези резултати да изглеждат тревожни, не трябва да се прекратява приема на витамини, ако лекар ги е изписал.

Какво са всъщност витамините и минералите?

Витамините и минералите – това са вещества, съдържащи се в обикновената храна, необходими на организма в малки количества, за да се поддържа в добро здраве.

Ако храненето не осигурява постъпване на необходимия обем на един или друг витамини, може да се развие хиповитаминоза. Количеството, което е необходимо за пациента ежедневно, зависи от конкретния витамин. Това е свързано с факта, че тялото може да образува само ограничен брой витамини, останалите трябва да постъпват с храната.

Минералите – това са още една група вещества, които са необходими на тялото, за да функционира по необходимия начин. Най-известните от тях са желязо калций и цинк, макар и организмът да има нужда от други минерални компоненти.

Прием на добавки в напреднала възраст

Преди приема на всякакви витамини или минерали в напреднала възраст е необходимо да поговорим с лекаря, за да се прецени дали са подходящи в конкретната ситуация.

Важно е да се разбира, че напредналата възраст означава цял букет от патологии, а добавките могат да влияят на приеманите лекарства. Необходимо е да се съобщи на лекуващия лекар за желанието за прием на витамини, за да се оцени целесъобразността и безопасността на подобен прием.

Важно е да се знае, че добавките не заменят здравословното и пълноценно хранене, а само го допълват.

Но често напреднала възраст носи със себе си недостиг на определени витамини и минерали. И в такъв случай обаче не трябва да се приемат добавки без предварителна консултация с лекар.

Желязо и риск от анемия

Това е важен минерал, съдържащ се в еритроцитите. Недостигът на този минерал може да стане причина за анемия, намаляване на хемоглобина в еритроцитите, които провокират хипоксия в тъканите.

В самото начало на своето развитие това заболяване е причина за умора и пребледняване, впоследствие се присъединяват и други симптоми.

Със стареенето е възможно или да не се приема достатъчно от този минерал с храната или самото тяло да абсорбира по-малко количество от необходимото.