Топ 3 необичайни форми на скарлатина след раждане, изгаряне и от рани

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2018 16:50

Топ 3 необичайни форми на скарлатина след раждане, изгаряне и от рани

Скарлатина – разпространено инфекциозно заболяване, което се смята основно за детска инфекция, но от него могат да се разболеят и възрастни, които в миналото не са сблъсквали с бета-хемолотичен стрептокок от група А.

Типични симптоми на заболяването

Заподозирането на скарлатина съвсем не е трудно. При типично протичане симптомите са доста характерни:

Скарлатинозна ангина

Най-разпространен признак на заболяването се смята ангина – остър тонзилит

Изменения на цвета на лигавиците на устната кухина

Скарлатината протича с характерни изменения на лигавицата на устната кухина – сливиците се размекват, придобиват яркочервен цвят, оттекли са обложени със слой с бял или с жълт цвят. Мекото небце е надуто и зачервено, между червената и здравата тъкан се проследява ясна граница.

Обрив

Има свои характерни особености, които са отделни симптоми. Обривът от скарлатина представлява малки червени точки на зачервена и подута кожа. Характерните пъпки са разположени по специфичен начин.

Характерна локализация – бузи, корем, подмишници и вътрешна повърхност на бедрата.

Обривите са гъсто разположени по гънките на кожата – подмишничната област, лакътните гънки. Областта около носа и устата не се засяга от обривите и изглежда бледа на фона на зачервения фон.

Симптом на интоксикация

Обусловен от действието на токсина, който отделя хемолитичния стрептокок. Характерно е повишаването на температурата, втрисане, а в тежки случаи и гърчове.

Атипична скарлатина – необичайни форми на болестта

В някои случаи установяването на диагнозата не е толкова лесно. Ако при класическо протичане на заболяването при лекар това не представлява проблем, то при развитие на екстрафаренгиални форми, е необходимо време за уточняване и поставяне на диагнозата.

Разбира се, атипичните форми на скарлатина се срещат не толкова често, но за тях трябва да се знае. Тези варианти за протичане на заболяването се развиват най-често при възрастни. А считането на скарлатината за детска болест отлагането на поставянето на диагноза за неопределен срок.

1. Скарлатина след раждане

При жените може да възникне следродилна скарлатина, когато входна врата за инфекцията е матката.

След изгонването на плода родилните пътища имат увреждания на лигавицата, които са особено уязвими за инфекции, затова неспазването на правила за асептика и антисептика лесно може да доведе до проникване в тях на патогенна флора.

Известни са случаи на скарлатина в матката не само след раждане, но и след аборт.

Клинично следродилната скарлатина протича с поява на фин червен обрив, изчезващ при натискане на входните врати на инфекцията, тоест в областта на слабините и половите органи. В същата област се открива и увеличаване на лимфните възли.

Влошава се и общото състояние на жената, обусловено от интоксикация на организма от екзотоксин – температурата на тялото става висока, появява се обрив, главоболие.

2. Скарлатина от рани

Доста рядка форма – от рана. При тази патология входни врати за хемолотичния стрептокок е нарушението на целостта на кожата във вид на драскотини, порязвания.

Обикновено при тази форма заболяване отсъства, а типичния за скарлатина обрив се локализира само в областта на раната. Увеличението на лимфните възли е регионарно – в групата възли, разполагащи се около раната.

3. Скарлатина след изгаряне

В развитието скарлатина след изгаряне входни врати за инфекциите е изгорената кожа. Развитието на клиничната картина е по сценарий на ранева скарлатина. Възпалителни изменения в сливиците при тази форма също отсъстват.

Топ 3 необичайни форми на скарлатина след раждане, изгаряне и от рани
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2018 16:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи