Болестта рак може да бъде причинена от редица вътрешни и външни фактори. И докато някои хора развиват тази болест въпреки мерките, които взимат за да се предпазят от нея, то при други хора мерките, например подходяща диета, имат много голям ефект.

Особено важен е начинът на хранене при хората, които имат наследствена предразположеност със случаи на рак в семейството, като най-голямо е значението на диетата при хора, в чиито семейства има случаи на рак на храносмилателната система.

Като цяло може да се обобщи, че храните, които причиняват рак, са богати на рафинирана захар, бързи въглехидрати, консерванти или пък са прекалено пържени.

Всъщност такива храни причиняват не само рак. Те са изключително вредни за сърдечносъдовата система, нервната система и репродуктивната система. Освен рак, тези храни могат да причинят диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

1. Захарта

Високото съдържание на захар в някои храни може да повиши значително риска от рак. Тук попадат газирани напитки, различни видове безалкохолни и сокове.

Например хората, които пият по 2 или повече безалкохолни напитки на седмица, имат 87% по-висок риск от рак в сравнение с хора, които пропускат безалкохолното.

Други проучвания показват връзка между консумацията на захар и рака на стомаха и дебелото черво. И докато захарта не превръща здравите клетки в ракови, то самите ракови клетки предпочитат да се хранят със захар и имат нужда от захар, за да расте злокачественото образувание.

С течение на времето консумацията на захар може да повлияе метаболитните процеси в клетките, водейки до отделяне на оксиданти.

2. Пържените картофи

Пържените храни увеличават риска от рак, особено ако съдържат хидрогенирани мазнини, трансмазнини и акриламид. Акриламидът е добре познат като агент, който причинява тумори, както и като потенциален невротоксин.

Той има неблагоприятен ефект не само върху мозъка, но и върху репродуктивната система като цяло. Високовъглехидратни храни като картофите образуват много акриламид в процеса на пържене.

Това от своя страна поставя много продукти като пържените картофи и чипса в категорията храни, които водят до повишен риск от рак.

3. Понички

Поничките са кулминацията на три много вредни причиняващи рак храни. Те са пържени, съдържат високи нива на захар и се основават на силно рафинирани въглехидрати.

Комбинацията от вторични продукти от процеса на пържене, заедно с големи количества захар и преработено брашно прави поничките особено рискови за тези, които се надяват да намалят риска от рак.

4. Хот дог

Консервираните, сушени или мариновани меса са известен рисков фактор за рак на стомаха и други злокачествени заболявания на храносмилателната система.

Когато се добавят и съдържащите се в колбасите консерванти, оцветители и други химически вещества не е изненадващо, че ход догът и другите подобни сандвичи и хамбургери са на едно от челните места по риск.

Освен кренвиршите, тук се включват и всички други колбаси, например салам, осолен бекон и други.

5. Печеното месо

Когато храните от растителен или животински произход изгарят, се формират редица токсични мутагенни вещества. Поемайки тези вещества от храната се постига ефект, който малко напомня на пушенето на цигари.

Според редица проучвания ракът на дебелото черво, стомаха и други злокачествени заболявания на храносмилателната система имат връзка с високия прием на овъглени или изгорени меса.

И докато печеното месо е в обектива на наблюденията, учените все пак не изключват и други прегорели храни, като препечените филийки, да имат същия ефект.