Онкологичните заболявания засягат мозъка на приблизително 1% от хората по цял свят, но тяхното коварство е в това, че техните симптоми често са слабо забележими, хората ги възприемат като други неопасни неразположения – главоболие, депресия, преумора.

„Тихите” признаци на мозъчен тумор се наблюдават основно в ранен стадий, когато вероятността за излекуване е най-голяма. Важно е да се познават и да се обръщаме своевременно към лекар за прегледи и изследвания.

По-долу са изброени няколко не толкова забележими симптома на онкологични заболявания на мозъка, които не трябва да се игнорират.

Проблеми със зрението

Влошаването на зрението може да е признак на множество заболявания, сред които стрес или хронична умора. Повечето пациенти никога не свързват този симптом с възможно развитие на тумор на главния мозък.

Но нарастващите злокачествени образувания засягат зрителните нерви, което предизвиква и частична слепота.

Човек отчетливо вижда обектите, които непосредствено се намират пред неговите очи, като периферното зрение става размито или напълно изчезва. Тези симптоми са характерни за тумори на хипофизата.

Постоянно главоболие

Дори за специалисти е много трудно да различат обикновено главоболие и мигрена, свързани с умора или стрес, от главоболие, което съпровожда мозъчен тумор. С какво е коварен този симптом.

В последния случай болезнените усещания обикновено ни преследват ежедневно, най-често във втората половина на нощта. Те възникват внезапно, и изглежда, че няма да минат от само себе си.

С времето, когато мозъкът все повече се засяга от тумора, болката се усилва и се ускорява. Към нея се добавя световъртеж, гадене, високо кръвно.

Но интензивността на болката малко зависи от величината и скоростта на развитие на тумора. Главоболието може да е силно както при малко и нарастващо бързо образувание, така и при голямо, което се развива бързо.

Днес не е открит особен тип главоболие, който да може да предсказва наличие на рак на мозъка и неговия стадий на развитие.

Важно е да се обръща внимание на постоянни, безпричинни болезнени усещания в главата, които трудно се подават на лечение с помощта на лекарства и традиционна терапия.

Световъртеж и объркано съзнание

Възможно е да ни се вие свят, поради много фактори – както приятни, така и не особено. Не трябва да изпадаме в паника, ако след тежък работен ден леко ни е притъмняло пред очите, настила е обща слабост и лек световъртеж.

Най-вероятно виновник за ситуацията е умората и преумората. При много хора започва да им се вие свят след рязко ставане или след дълго въртене на тялото.

Когато пък става въпрос за рак на мозъка обикновено се случва при всякакво положение на тялото – и изправено, и седнало.

Това се случва, поради повишаване на вътречерепното налягане, свързано с увеличаване на злокачественото образувание и влиянието му върху вестибуларния апарат.

Рисковано и необяснимо поведение

При тумор на главния мозък човек може неочаквано да изпадне в силна депресия, да се тревожи силно, да се безпокои или да изпадне в неконтролируем гняв.

Болните стават много емоционални, дори ако това не е характерно за тях. Подобно поведение е свързано с въздействието на тумора върху част от лобния дял на мозъка, отговорен за личностните качества на човека.

Слабост и изтръпване

При развитие на рак на мозъка човек може да не изпитва болка при увреждане и леки травми на крайниците. Освен това, движенията на ръцете и краката могат леко да отслабнат.