Няма организация или компания за разкрасяване по света, която да не се опитва да докаже ползите от алое вера.

Растението е един от най-мощните разкрасителни агенти, за което си има и научно обяснение.

Ето петте най-големи ползи за красотата от използването на алое вера.

1. Омекотява кожата при бръснене

Алое вера е една от най-често използваните съставки в геловете за бръснене. Причината е в това, че омекотява, подхранва и хидратира кожата.

По този начин бръсненето става по-лесно и приятно, а и не се стига до нараняване на кожата. А ако тя е чувствителна и въпреки това се възпали, алое вера помага за нейното успокояване.

2. Третиране на пърхота

Не е случайно това, че алое вера е основна съставка на много шампоани и лосиони против пърхот.
Друг вариант е да добавите гел от алое вера към вашия стандартен препарат за измиване на косата, или пък да го нанесете директно върху косата.

Изчакайте да подейства 20-30 минути, след това измийте обилно с вода. По този начин решавате проблема и със сухата и раздразнена кожа на скалпа.

3. Успокоява кожата след слънчеви изгаряния

Един от най-бързите и приятни методи за облекчаване на болката след слънчево изгаряне на кожата е, да нанесете гел от алое вера.

Можете да използвате и директно листа, след като сте пасирали тяхната вътрешност във вид на фина каша. Съставките на алое вера помагат за успокояването на епидермиса, както и за регенерирането на изгорялата кожа.

4. Предотвратява гризенето на ноктите при децата

Гризенето на ноктите при децата, а и при някои възрастни хора, води до неприятни козметични проблеми. Намазването на пръстите с алое вера може да премахне този неприятен навик.

Вкусът на растението не е особено привлекателен, той е стипчив, затова дори съвсем малко количество гел от растението, нанесен по пръстите на ръцете, ще ги откаже да ги пъхат повече в устата си.

5. Намалява бръчките по кожата

Алое вера е фантастичен извор на витамин С и витамин Е, и двата от които са обожавани от кожата. Растението хидратира и поддържа кожата и помага за заличаването и заглаждането на бръчките.

Ето и няколко рецепти за домашна козметика с алое вера.

Скраб със сол

Съставки:

2 чаши морска сол
1 чаша алое вера
1/2 чаша органично кокосово масло
2 чаени лъжички пчелен мед
10 капки етерично масло за аромат
Смесете всичко заедно, масажирайте кожата и изплакнете.

Бърза маска за лице

Поставете върху лицето пасиран лист от алое, или използвайте бутилиран гел от алое. Втрийте върху почистено лице, оставете за 10-15 минути и изплакнете с хладка вода.

Ако имате останал гел, нанесете го върху ръцете си и го оставете да се абсорбира. Ако кожата ви е суха, комбинирайте алоето с чисто кокосово масло за допълнителни хранителни вещества и хидратация.

Алое в лед

Лесен и бърз метод за освежаване на всички типове кожа. Подходящ е по всяко време, но особено сутрин за подпухнали очи.

Съставки:

1 чаша чист сок от алое
1 аспирин, фино смлян
1 малка бучка лед

Аспиринът се разтваря в сок от алое вера. Изсипете сместа във форма за лед и оставете във фризера да замръзне. С готовото кубче се масажира лицето, шията и зоната около очите за освежаване, хидратиране и стягане.

Уверете се първо, че не сте алергични към аспирин.

Маска за коса

Масажирайте скалпа на главата с чист гел от алое и след 30 минути изплакнете. Тази маска не само успокоява скалпа, но и стимулира растежа на косата.