1. Запасете се храни, които подобряват настроението

Увеличаване на консумацията на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци е най-добрата защита срещу зимни инфекции. Храните богати на витамин C включват цитруси, горски плодове, манго, ананас, зеле, карфиол и чушки.

За да се намалят симптомите, в случай че ви е хванала настинка или грип, опитайте с увеличена дневна доза киви.

Едно скорошно проучване на тема здравословно хранене, което е публикувано в British Journal, установи, че добавянето на киви към вашата диета може да доведе до по-малко оплаквания от симптомите на зимни заболявания като настинки, особено при по-възрастните хора.

2. Размърдайте се

Ставането от леглото за една тренировка на вън е вероятно последното нещо, което ви се прави, когато на вън е тъмно. Вероятно ви се иска да се сгушите под юргана, но упражненията имат огромна полза по време на зимните месеци.

Освен че повишават на настроението и тонуса, упражненията помагат на белите кръвни клетки да достигнат всички части на тялото и до всеки отделен орган чрез кръвния поток, като по този начин организма успешно се бори с болестотворните микроорганизми.

Проучване в САЩ от 2010 година с 1000 участници показва, че ако останем активни ще намалим почти наполовина вероятността от заразяване с вируси. И дори когато човек се разболее, неговите симптоми са далеч по-леки и тежестта на заболяването намалява с около 41 на сто.

3. Спазвайте добра хигиена

Измивайте редовно ръцете си. Това е най-ефективният начин за убиване на вируса на грип. Министерството на здравеопазването и застаряването на населението на САЩ препоръчва измиване на ръцете след посещение на тоалетната; след кашляне, кихане или издухване на носа си; след като са били в контакт с някой, който има настинка или грип, а също и преди приготвяне и консумиране на храна.

За да сте сигурни, че ще отстраните микробите правилно, намокрете ръцете си и разпенете сапуна в продължение на най-малко 20 секунди, след което изплакнете добре под течаща вода.

У дома избягвайте споделяне на лични вещи като кърпи, спално бельо и четки за зъби, особено ако член на Вашето домакинство вече има грип. Също така, избягвайте споделянето на прибори, храни и напитки и почиствайте повърхностите с вода и сапун или друг препарат.

4. Спете добре

Това не е препоръка за възрастни съпруги, а за всички хора. Ако не спите добре има голям риск да се разболеете. Липсата на сън може да има сериозен негативен ефект върху имунната система, правейки ви по-уязвими за настинки, грип и други заболявания.

Проучване от 2009 г. проведено в САЩ установи, че ако спите по-малко от седем часа през нощта, това може да утрои риска от настинка в сравнение с хора, които спят в продължение на осем или повече часа.

Съветите за насърчаване на спокоен сън включват изключване на телевизора или компютъра най-малко половин час преди лягане, рутина от лягане и ставане по едно и също време всеки ден и намаляване на светлината един час преди лягане, за да се стимулира освобождаването на мелатонин в мозъка.

5. Намерете време за почивка

Ако сте имали достатъчно лош късмет и сте пипнали грип, не се опитвайте да го изкарате на крак. Намерете време за почивка, релаксирайте, пийте течности и витамини и не се преумаряйте.

Преумората по време на грип ще удължи протичането на  заболяването. Да не говорим и за това, че не е препоръчително да излизате, защото така ще заразите и други хора.

6. Противогрипната ваксина

Противогрипните ваксини са леснодостъпни и на приемливи цени. За хора над 65 години и деца, които учат в големи колективи, ваксината е особено препоръчителна.

Препоръчително е да се имунизират бременните жени, защото грипа може да увреди плода и хронично болните, защото те са изложени на по-голям риск.