Акушерски перитонит – това е изключително тежко патологично състояние, при което в областта на коремната кухина се развива възпалителна реакция, обусловена от проникването на бактериална флора по време на раждане или в периода след раждането.

С това заболяване могат да се сблъскат абсолютно всички жени. То се характеризира с нарастващ болков синдром и изразена интоксикация на организма. Нивото на леталност при тази патология е изключително високо.

Възможно е да се усложни от кръвотечения, сепсис, чревна непроходимост и много други състояния.

Сред дългосрочните последствия лидерски позиции заема безплодието.

До неотдавна акушерският перитонит е една от основните причини за смъртността сред жени в следродилния период. Но днес честотата, в която се среща това заболяване значително се е понижила.

Според последните сведения, нивото на разпространение на това заболяване приблизително 20 случая на 10 000 души население. Интересно е, че най-често с това нарушение се сблъскват жени, на които е провеждано цезарово сечение. На тях се падат около 95%.

Възпалението на коремната кухина, свързано с раждането най-често се предизвиква от грамотрицателни бактерии. Като пример може да се приведе псевдоноумас аерогиноза или ешерихия коли.

Но понякога като възбудител могат се използват клостридии, стафилококи, ентерококи и някои други микроорганизми. Най-тежко протича патологичният процес, възникващ на фона на анаеробно-аеробно асоциация.

Към предразполагащите фактори за развитие на акушерския перитонит са: безводен период, продължаващ повече от 12 часа, наличие на патогенна флора във влагалището, хронични инфекциозни огнища в яйчниците, маточните тръби и т.н.

Още един потенциално опасен момент е възпалителният процес в плодните обвивки и околоплодната течност, предизвикана от микробни асоциации. Това състояние се нарича хориоамниотит. Възпалението в коремната кухина доста често възниква при секцио при жени с тази диагноза.

Приблизително в 50% от случаите инфекциозната флора попада в коремната кухина при разминаване на постоперативните шевове. Съществува още един възможен път на заразяване.

Свързан е с продължително понижаване на перисталтиката на червата на фона на раждане, поради което чревната стена става по-проницаема.

Симптоми при акушерски перитонит

В редица случаи патологичният процес е със слабо изразено протичане. Това се отбелязва приблизително при 40% от жените. В класическия симптомите нарастват постепенно.

Първо родилката започва да се оплаква от задържане на газове и нарушения при изхождане. При преглед се открива подуване на корема.

След известно време клиничната картина се допълва от болков синдром, който първо се установява в долната част на корема, а след това става доста по-силно изразен.

Теченията от матката придобиват гноен характер и се съпровождат с неприятна миризма.

Задължително присъстват симптоми, които сигнализират за обща интоксикация на организма.

Към тях се отнасят повишаване на температурата до 40 градуса и повече, втрисане, главоболие, гадене, пристъпи на повръщане и т.н.

Следващият етап се характеризира с още по-голямо нарастване на интоксикационния синдром. Болната жена чувства слабост, възниква световъртеж.

Наблюдава се намаляване количеството на отделяната урина, а подуването на корема се увеличава още повече.

Диагностика и лечение на възпалението

Диагностиката при това възпаление започва с внимателен преглед на пациентката. Задължително се провежда общо и биохимично изследване на кръвта, а също и бактериологично изследване на отделяното от матката.

От инструменталните методи на изследване най-информативни са ултразвуковата диагностика, обзорна рентгенография и компютърна томография. Лечението се провежда в болнични условия, със системни антибиотици.