Науката е установила, че плацентата е най-важният орган, който се формира па време на бременността. Тя има уникални функции и устройство.

Нейното функциониране и правилно формиране са от ключово значение за плода. Патологичните изменения и отклоненията от нормата, засягащи плацентата, вълнуват ембриолози и неонатолози и за такива състояния се следи изкъсо по време на цялата бременност.

Затова днес ще ви запознаем със структурата и функционалните особености на плацентата, за които трябва да е информирана всяка една бъдеща майка.

Образуване на плацентата

Този орган преминава през четири важни стадия в своето образуване: предимплантационен, прелакунарен, лакунарен и вилозен стадий. Плацентата се развива напълно до края на 12та гестационна седмица от бременността (или до края на 3ти месец) след имплантацията на ембриона около 10тия ден след оплаждането. Образувалата се зигота се транспортира до маточната кухина през фалопиевите тръби. През това време, зиготата се дели многократно, докато не се превърне в бластоцист.

Постепенно, от няколко клетки, плацентата се превръща в цял еднокринен орган, като се прикрепя към маточната стена и с течение на бременността се измества заедно с нарастващата матка.

Бластоцистът, който се е имплантирал в ендометриума, е свързан с образуването човешкия хориогонадотропен хормон, за който стана въпрос в една от скорошните ни статии

По време на лакунарния стадий се поставя началото на майчината циркулация в плацентата. Кръвообращението на плацентата е от изключителна важност за развитието на плода.

Структура на плацентата

Плацентата има 2 основни повърхност:

  • Обърната към плода (фетална повърхност) – В центъра на тази повърхност се разполага пъпната връв.
  • Майчина повърхност – Повърхността е разделена на 15 – 20 сегмента, които се наричат котиледони. Те се разделят на около 20 сегмента, разделени чрез септи. Интересен факт е, че всеки котиледон се кръвоснабдява сам и е покрит с хориални въси.

Основните структури, които изграждат този временен орган са:

  • Хориална пластинка, която е насочена към ембриона
  • Базална повърхност, насочваща се към ендометриума, заедно с лакуни, които формират интервилозното пространство.

Най-важните функционални особености на плацентата  са?

  • Ендокринна фукция – В плацентата се произвеждат: човешки хориогонадотропин, прогестерон, естрогени, човешки плацентаретрастежен хормон, цитокини, растежни и хуморални фактори.
  • Имунологична функция – Плода получава антитела от майката чрез плацентарен транспорт.
  • Транспортно – обменна функция. Двете пъпни артерии пренасят фетална неоксигенирана кръв до плазентата, като респективно, там кръвта се оксигенира и достига до феталното кръвообращение.

Плодът се храни чрез плацентата. Тя разработва вещества, които обработват белтъчини, въглехидрати и мазнинини. Освен храненето, чрез плацентата се осъществява дишането и обмяната на вещества. Чрез този орган, плодът отдава непотребните продукти от собствената си обмяна.