Анемия се развива не само при дефицит на желязо, но и при недостиг на редица витамини.
Балансираното хранене, богато на всички необходими витамини и минерали, ще бъде надеждна профилактика на анемия.
В превод от гръцки език анемия означава „без кръв“.
Причината е, че заболяването се развива при обилни кръвотечения, но най-често се дължи на недостиг на червения пигмент на хемоглобина, който осигурява транспорта на кислород.
При твърде ниско ниво на хемоглобин тъканите изпитват кислороден глад и не се образува достатъчно енергия, което създава усещането за умора, пребледняване, задух, световъртеж и дори депресия.
Повечето от нас са чували за желязодефицитна анемия, но малко знаят, че може да се предизвика и от недостиг на други биологично активни вещества.
Анемия и дефицит на витамин В6
Недостатъчното постъпване в организма на пиридоксин – витамин В6 може да стане причина за развитие на анемия, която не се лекува с железни препарати.
Често причините за тази анемия остават неразпознати, и понякога могат да продължат с години.
Състоянието на такива пациенти толкова се влошава, че се налага преливане на кръв.
При въвеждане на витамин В6 състоянието на тези болни съществено се подобрява.
Коварството на В6-дефицитната анемия е, че при недостиг на пиридоксин се повишава усвояването на желязо, което може да навреди на организма.
Особено ако болният приема железни препарати, предполагайки че страда от желязодефицитна анемия.
Дефицит на фолиева киселина
Недостатъчното постъпване на витамин В9 в организма също е причина за развитие на анемия, особено при бременните жени, хора с понижена киселинност на стомаха и деца, преболедували от инфекциозни заболявания.
Анемията предизвикана от недостиг на фолиева киселина може да се прояви с възпалителни процеси на устните и на езика, понякога и сивкава пигментация на кожата.
Недостиг на витамин Е
Токоферолът спомага за усвояването на желязо и за образуването на хемоглобин и при недостиг се развива желязодефицитна анемия.
Освен това при дефицит на витамин Е протича окисление на мастни киселини на клетъчните мембрани.
А това води до разрушаване на клетки и на червени кръвни телца, което само влошава анемията.
Рационално хранене за профилактика на анемия
Както стана ясно, за профилактика на анемия е важно рационалното и балансирано хранене, богато на всички изброени витамини и минерали.
Витамините от група В в големи количества се съдържат в зърнените.
За предпочитане са нерафинираните семена, тъй като най-голямо количество витамини има в люспата.
За да се избегне развитието на В12-дефицитна анемия, следва да се похапва месо, тъй като е основен източник на цианкобаламин.
В малки количества се съдържа в млечнокиселите храни, яйцата и някои гъби.
За предотвратяване на дефицит на фолиева киселина трябва да се консумират достатъчни количества сурови плодове и зеленчуци.
Ежедневно лекарите да се изяждат до 600 грама зеленчуци и 300-400 грама плодове.
Основен източник на витамин Е са растителните масла, ядките, тиквеното семе
Има предположение, че за развитието на анемия способстват химикалите, използвани в селското стопанство, и по-точно инсектициди.
По възможност купувайте храни, които не са третирани толкова интензивни с опасни за здравето химикали.
Но трябва да се има предвид, че всички препарати, използвани в селското стопанство, минават редица процедури по одобрение от контролните органи, преди да се допуснат до използване.