Болки в гърдите преди цикъл - какви са причините
Здравна Енциклопедия

Защо преди цикъл гърдите стават по-големи и чувствителни?

Нагрубяването на млечните жлези е най-разпространената форма на ПМС при жени в репродуктивна възраст. Основна причина за тези неприятни усещания е естествената хормонална активност, характерна за двуфазен менструален цикъл.

Приблизително седмица преди месечния цикъл нивото на прогестерон достига пик – организмът се подготвя за настъпване на бременност, разраства се образуващата мляко жлезиста тъкан.

Гърдите натрупват течност стават по-големи и по-тежки. Болката е възможно да бъде достатъчно силна, да се разпространи към мишницата и ръката.

Ако бременност не настъпи, всичко се връща в изходна позиция, жлезистите клетки се разрушават, и дискомфортът минава скоро след началото на менструалното кървене.

Възможно ли е болката в гърдите преди менструация да сигнализира за рак?

Болката в гърдите преди цикъл рядко е свързана с рак на млечната жлеза. Но ако постоянната болка ви безпокои независимо от менструалния цикъл, е възможно да е признак на хормонален дисбаланс, бременност, мастит, киста или злокачествен тумор.

Понякога болката в гърдите възниква, заради фиброзно-кистозна болест: преди цикъл в гърдите възникват големи и подвижни доброкачествени кисти. Обикновено отшумяват, когато менструацията завърши.

В повечето случаи болката в гърдите преди менструация не е опасен симптом, но преглед при мамолог трябва да се направи, ако бъдат забелязани:

  • Нови или необичайни уплътнения в гърдите;
  • Течения от зърната;
  • Болката в гърдите, която ви пречи да спите или да изпълнявате ежедневни задачи;
  • Бучки, които се появяват само в едната гърда;

Възможно ли е да се избавим от болките в гърдите преди месечен цикъл?

Предменструалният синдром и болките в гърдите ефективно се лекуват с нестероидни противовъзпалителни препарати – парацетамол и ибупрофен. Но не се препоръчва и самолечение.

Вместо обезболяващо лекарят може да ви препоръча диуретици, намаляващи отоците и чувствителността на гърдите.

Понякога за лечение на тежко ПМС гинеколозите назначават орални противозачатъчни, коригиращи нивото на полови хормони. Но трябва да приемаме противозачатъчни на своя глава – техният подбор се извършва с отчитане на особеностите на всяка жена.

Как да предотвратим болки в гърдите преди менструация?

Ако малко коригираме начинът на живот и хранене, можем значително да облекчим симптомите на ПМС и да намалим болката в гърдите преди месечен цикъл:

  • Ако гърдите ви болят при резки движения, носете спортен сутиен;
  • Кофеин, алкохол и храни с високо съдържание на наситени мазнини и соли само увеличават неприятните усещания преди менструация. Спрете тези храни преди началото на менструация, и симптомите на ПМС вече няма да са толкова силно изразени.
  • Някои витамини и минерали могат да облекчат болката в гърдите и други симптоми на ПМС, сред които и витамин Е и магнезий. Тези хранителни вещества се съдържат и във фъстъците, спанака, шам фъстъка, царевично, рапично масло, моркови, банани, овесени ядки, авокадо и кафяв ориз.
  • За контролиране на измененията в тъканите на млечната жлеза, следва редовно да се правят самостоятелни прегледи.

Не трябва да се търси тумор, а жената просто да познава своята млечна жлеза. Когато се преглежда сама, свиква към тъканите на своята млечна жлеза. Знае, когато гърдите ѝ се подуват, кога е периодът на най-силен оток, спад.

И тези периоди могат да се забележат добре и да се опознаят. Важно е да се разбира какви са болезнените усещания преди критичните дни и кога намаляват.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.43 134

Malchugani.com banner

Редактор