Някога познавахме само един чай – черен и неговият сорт – индийски, цейлонски. След това се появиха други – зелен, жасминов.

Но те не изчерпват богатата чаена палитра.

Сега все повече внимание привлича белият чай, все още неизвестен за много от нас, който обаче заслужава повече внимание.

Откъде произхожда тази напитка?

Суровината за приготвяне на всички видове чай са листата на чаения храст – китайска Камелия. Расте в тропиците и субтропичния климатичен пояс.

Нуждае се от топъл и влажен климат, но без прекомерно количество влага.

Днес основните региони за отглеждане на чай са Китай, Индия, Япония и Индонезия, Шри-Ланка, Африка, Южна Америка. Расте също в Грузия и Азербайджан.

Белият чай също се произвежда от този чаен храст.

Разликата е, че листата и пъпките се събират непосредствено преди напълно да се разтворят.

През този период са покрити с тънки бели власинки, от което белият чай получава и своето название.

Бял чай - полезни свойства

Отличава се с множество целебни качества, които се проявяват само ако се пие редовно.

1. Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Причините за тези заболявания са неправилно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и други вредни навици.

Белият чай помага за неутрализиране на вредните последствия от неправилния начин на живот.

Ако се пие редовно, служи за профилактика на сърдечни заболявания.

Укрепва кръвоносните съдове, повишава имунитета, спомага за отделянето на излишния холестерол.

Изследванията показват, че при хората, които пият по 3 и повече чашки бял чай на ден, рискът от сърдечно-съдови заболявания се понижава с 20%.

Лекари подчертават, че едновременно трябва да се направят промени в начина на живот.

Да се консумират повече плодове и зеленчуци, редовно да се спортува, много да се почива.

2. Помощ при отслабване

Белият чай разгражда мазнините и препятства образуването на нови мастни клетки.

Стимулира обмяната на веществата, прави метаболизма по-интензивен.

При редовна употреба спомага за сваляне на килограми.

3. Укрепване на зъбите

Напитката съдържа много флуор, танин и дъбилни вещества, затова и неутрализира бактериите в устната кухина, така ефективно се справя с кариеса.

Това се потвърждава и от изследванията.

4. Противодействие на развитието на тумори

Редица изследвания показват, че белият чай може да противодейства на растежа на тумори.

Екстракт от бял чай в епруветка с ракови клетки, предизвиква тяхната гибел.

Опитите се провели на ракови клетки на белите дробове и на дебелото черво.

Но изследователите отбелязват, че в тези случаи се използва висококонцентриран екстракт от бял чай.

За тази цел са необходими допълнителни опити и по-нататъшно изучаване, за да се разбере колко е ефективен.

5. Повишаване на съпротивляемостта на организма на неблагоприятни фактори

Това може да са прекомерна употреба на захар и сладко, нарушена обмяна на веществата, наднормено тегло, повишено артериално налягане и пр.

Редовното пиене на бял чай понижава нивата на кръвна захар, като така предпазва организма от развитие на диабет.

6. Защита от остеопороза

След 50 години костите на повечето жени са по-уязвими, което предразполага към фрактури.

Белият чай забавя намаляването на здравината на костите, като така ги укрепва.

В този смисъл е по-ефективен от другите чайове.

7. Противодействие на Паркинсон и Айлцхаймер

Белият чай препятства увреждането на нервните окончания и мозъчните клетки, което е характерно за тези заболявания.