Пародонтит – възпаление на венците, характеризиращо се със загуба на костна тъкан, формиране на венечни джобове.

Многобройни изследвания доказват ролята на възпаление на венците в развитието на многобройни заболявания, засягащи на практика всички органи и системи.

В последно време зъболекарите и учените обръщат внимание на значението на възпалението на венците във формирането на сериозни заболявания на вътрешните органи а също и усложнения.

В научно списание, посветено на епидемиология на рак, биомаркери и неговата профилактика е публикувано изследване. То доказва, че пародонтит значително увеличава заплахата от формиране на рак на млечната жлеза в постклимактеричния период.

Възпаление на венците и тяхното коварство

Възпаление на венците е събирателен термин, предполагащ гингивит или пародонтит. Това са напълно различни патологии, които могат да са усложнение едно на друго, но могат се формират и да съществуват самостоятелно.

Гингивит засяга само тъканите на венците, като не страда костната тъкан.

В зависимост от вида на възпалението, се формират характерни симптоми: оток, зачервяване на венците, поява на кървене при почистване на зъбите.

Връзка със заболявания на вътрешните органи

Според зъболекари, заболяванията на венците са доста разпространени.

В хода на многобройни научни изследвания, установена е връзка с формирането на патологии на сърцето и на кръвоносните съдове.

В много случаи наличието на пародонтит е ставало причина за формиране на опасни усложнения, представляващи заплаха за здравето и живота.

Установена и доказана е ролята на пародонтит за увеличаване на риска от инсулт.

Определена е косвена връзка с деменция и дори с болест на Алцхаймер.

Зъболекарите отбелязват, че пародонтит е мощен предразполагащ фактор  за развитие на онкологични заболявания на устната кухина, главата и шията, панкреаса.

Изследвания потвърждават връзката между възпаления на венците и мъжки заболявания, свързани с формирането на еректилни дисфункции, а също и безплодие. Затова при лечението на простатит трябва да се участва и зъболекар.

Последните изследвания показват, че пародонтит може да се разглежда като симптом на диабет втори тип.

Учените акцентират върху ролята на хормоните, а също и възраст като предразполагащи фактори.

Съществува ли връзка между заболявания на венците, а именно пародонтит и рак на гърдата при жените в периода след менопауза?

Данни от изследвания

Доктор Фройденхайм и неговият екип изследвали приблизително 74 000 жени в постменопауза.

Нито една от тези жени не са открили рак на гърдата, но при 26% била поставена диагноза пародонтит с различна степен.

От проведените прегледи и определяне на степен на тежест на пародонтит зъболекарите внасят получените данни в анкета.

Основен интерес представлявали няколко критерия – степен на трудност, наличие на зъбовенечни джобове и тяхната дълбочина, възпаление на джобовете и много други.

За средния период на наблюдение с продължителност 6.5 години били установени много случаи на рак на гърдата.

Като рискът от неговото развитие бил над 14% при жени със заболявания на венците, а именно с пародонтит.

Изследователите също отбелязали, че жените с вредни навици и тежко възпаление на венците, са по-голям риск от развитие на рак на гърдата.

Тези, които са се справили навреме с вредния навик били с по-малка вероятност от развитие на млечната жлеза – само 8%.

Учените отбелязват, че пушенето като вреден навик, оказва доста неблагоприятно въздействие на устната кухина и способства за развитие на заболявания на вътрешните органи.