Устойчивост /резистентност/ на бактериите към антибиотици – един от главните проблеми на медицината към ден днешен. И на този фон все по-често възникват разговори за фаготерапията и фагопрофилактиката.

Това са методите на лечение и профилактика на инфекциозни заболявания, предизвикани от бактерии, с помощта на естествени врагове – бактериофаги.

Значителен принос в развитието на тези направления внася руският епидемиолог и микробиолог – Зинаида Ермолева, родена на 27 октомври 1898 г. Lechenie.bg опита да разбере наистина ли можем да се защитим с фаги-охранители.

Фаготерия и антибиотици – когато по-силният победи

Докато светът не узнава за антибиотиците, бактериофагите или просто фагите са били ефективно лекарство против бактериалните инфекции.

За да докажат безопасността на вирусите, убиващи бактерии, няколко лекари приемат препарати с бактериофаги. След това лекарството за първи път било пробвано на 3-ма братя на възраст от 3 до 12 години, страдащи от дизентерия.

Децата оздравяват в рамките на 24 часа от момента, в който им дават лекарството и само след няколко дни се прибират у дома.

Холерата, която отнема хиляди животи в Индия и други по-слабо развити държави, става едно от първите заболявания, за лечението на което се използват бактериофаги.

В Латинска Америка бактериофаги се използвали за борба с дизентерията, а през 40-те години на 20-ти век, американски фармацевти пускат няколко препарата с бактериофаги за лечение на:

А след това идват антибиотиците – лекарствата, които удрят точно в целта. Изследвания, проведени от СЗО показват, че терапевтичният ефект от използване на антибиотици е по-висок, отколкото при използване на бактериофаги.

Освен това, за повечето случаи на бактериални заболявания е достатъчен антибиотичен курс с продължителност 3-7 дни. При бактериофагите може да се наложи да се приемат до месец и повече.

Накрая, широкоспектърните антибиотици са ефективни против най-различни бактерии – едно и също лекарство може да се използва за лечение на множество заболявания.

И тяхното използване не изисква точното определяне на възбудителя. С бактериофагите е по-сложно – на всеки вид бактерии съответства собствен личен враг – фаг. И този фаг няма да унищожава другите микроби – няма да ги яде, няма да му бъдат интересни.

Бъдещето на фагопрофилактиката – защо това не е окончателно решение

Фагопрофилактиката е достатъчно ефективно решение за защита на човека от конкретни бактерии. Сред несъмнените предимства могат да се посочат следните:

  • Фагите унищожават конкретни бактерии, тоест фаги, колонизирали червата на човек, безопасни за полезните микроби, но ще унищожават тези, които са храна за тях;
  • Засега не е известен нито един случай на резистентност на патогенни бактерии към съответните фаги. Тоест бактериите засега не са се научили да се съпротивляват на фагите;

Сред явните недостатъци на фагопрофилактиката са следните:

  • Фагите са полезни, когато става въпрос за епидемия, за сега протичаща или очаквана. При бързо нарастване на заболеваемостта хората с необходимите фаги в стомаха са защитени по-добре, но не напълно. Ако става въпрос за благоприятен в инфекциозен план климат, то използването на фаги не е оправдано;
  • Произвеждането на фаги е по-скъпо, отколкото на антибиотици. Затова в икономически план фагите са изгодни само в период на епидемия, нарастване на заболеваемостта, но не и когато е епидемиологичната обстановка е спокойна.
  • С фаги не можем да се защитим от всички бактерии на света. Дори и само за намаляване на риска от разболяване от различни щамове ешерихия коли, трябва да се подготви коктейл с много компоненти;