Фиброзен полип на ендометриума - причини и лечение
Здравна Енциклопедия

Фиброзен полип на ендометриума – това е новообразувание, възникващо в областта на вътрешния слой на матката и с доброкачествена природа.

От морфологична гледна точка, този тумор е с широка основа или с тънко краче, посредством които се закрепва за ендометриума.

Основен компонент на това новообразувание е съединителна тъкан, която понякога се допълва с малко количество жлезисти елементи.

В преобладаващия брой случаи това заболяване не се съпровожда с никакви клинични проявления. Изключение са само тези ситуации, при които туморът е с големи размери.

Механизъм на развитие

Във връзка с факта, че фиброзният полип на ендометриума много често не се проявява по никакъв начин, точни сведения за честотата, в която се среща сред населението няма.

Но според различни данни разпространението на тази патология е от 6 до 20%.

Най-често туморът е с размери по-малко от 1 см, но има и изключения.

Освен това в повечето случаи в областта на матката се откриват единични фиброзни новообразувания.

Установено е, че в най-голяма степен на развитието на заболяването се подложени жени над 40 години.

Но понякога се открива и при по-млади. Важна особеност е, че девойките до спиране на менструалната функция никога не са се сблъсквали с този патологичен процес.

Изхождайки от казаното по-горе, може да се направи извод, че фиброзният полип на ендометриума не е толкова страшен проблем. Така ли е всъщност?

И наистина, това заболяване е изключително рядко води до възникването на каквито и да е усложнения, но изключения все пак са възможни.

Около 30% от жените, дори след проведена хирургична интервенция се сблъскват с рецидив на тумора.

Освен това новообразуванието, имащо големи размери, може да създаде затруднения при прикрепване на плодното яйце към ендометриума, поради което възниква безплодие.

Също в редица случаи болестта може да се усложни от некроза на фиброзна неоплазия и маточни кръвотечения.

При настъпване на постменопауза вероятността от злокачествено израждане на тумора стига до 7%. В по-ранна възраст е много по-ниска.

Въпреки че повечето новообразувания на ендометриума се развиват на фона на нарушен хормонален баланс. При фиброзен полип такава тенденция не се проследява.

Обикновено в хода на изследванията се установява, че съотношението на естрогени и прогестерони се намира в рамките на нормалните стойности.

Симптоми при фиброзен полип на ендометриума

В преобладаващия брой случаи това заболяване не се съпровожда с никакви симптоми.

Възникналото новообразувание се установява случайно в хода на ултразвуковото изследване при прегледи и изследвания по друг повод. Но има и изключения.

В редица случаи се появяват оплаквания от периодични кървави течения от влагалището извън менструалния цикъл.

При някои пациентки кръвта се отделя, дори въпреки настъпването на менопауза.

В този случай продължителността и обилността на кръвотеченията може да бъде различна.

Диагностика и лечение на болестта

Диагностиката на болестта започва с пълен гинекологичен преглед.

Но решаващо значение при поставяне на диагнозата все пак се пада на различни инструментални методи.

Основно от тях е ултразвуковото изследване. Също планът за прегледи се допълва с контрастна рентгенография на матката, хистероскопия с разделен диагностичен кюретаж.

При малки размери на фиброзния полип на ендометриума се препоръчва изчаквателна тактика.

В случай ако туморът превишава 1 см в диаметър, може да се реши въпроса за провеждане на хирургична интервенция. Днес широко се използва методът хистерорезектомия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 200

Malchugani.com banner

Редактор