През последните няколко десетки години стана модерно следването на определени схеми на хранене, и вегетарианството е една от най-популярните.

Този принцип на хранене предполага само плодове, зеленчуци, зърнени и млечни, при пълно изключване на месо и риба.

Ново течение в света на храненето е флекситарианството, което е подобно на вегетарианството.

Но предполага и месни, но само в определени дни и при някои обстоятелства.

Нов принцип на хранене

Идеите на флекситарианството не са новост за Запада.

Обсъждането им започва през 90-те години и се определя като среден път между вегетарианството и принципите на традиционното хранене.

Самият термин се състои от 2 думи – „флексия“ може да се преведе като гъвкав, окончанието е от думата „вегетарианство“.

Идеята за подобна схема на хранене се заключава в гъвкавото вегетарианство – строго ограничено хранене, с някои изключения.

У нас тази хранителна схема едва сега набира популярност, но какво е мнението на лекари и диетолози по темата?

Мнението на експертите

Схемата на хранене, която изключва месото и рибата, лишава организма от основен източник на незаменими аминокиселини.

Дефицитът на тези аминокиселини може да стане причина за нарушения във функцията на ендокринната система и за различни нарушения на имунната функция.

За организма месото е неизменен източник на витамини от група В и желязо, затова и вегетарианците често страдат от анемия.

Много вегетарианци, макар и да не обичат да говорят за това, за да се поддържат във форма, трябва да приемат желязо и мултивитамини, с акцент върху витамин В12.

Затова и флекситарианството е отлично и оптимално решение за тези, които желаят да се придържат към определени модели на хранене и да не вредят на своя организма.

Теоретичните основи на новата схема на хранене са описани за първи път в книга през 2009 г., която вегетарианското общество приема крайно възмутено.

Схема на хранене при флекситарианство

Храненето на принципа на вегетарианството е обемно, но ако трябва да изведем основни принципи, то те са следните:

• В основата на храненето са храни от растителен произход – плодове, зеленчуци, зърнени;

• Месо може да се включва в менюто само няколко пъти седмично. За предпочитане е чистото месо, а не колбасите и останалите месни изделия;

• Флекситарианството се придържа към идеята, че бялото месо е много по-полезно от червеното;

• Рибата не е месо, и може да се яде в неограничени количества;

• Постоянен контрол на нивата на желязо, витамин В12 и омега-3 мастни киселини и поддържане на оптимално ниво;

Забележително е, че много от нас така или иначе се придържат към този начин на хранене, но не са обърнали внимание.

Хранене само с зеленчуци – православни постове

Християните се придържат към постове и отказват храни от животински произход.

Основа на това меню са само зеленчуци, плодове, някои зърнени.

Забранени са не самото и рибата, но и дори млечните продукти и кокошите яйца.

Християнската вяра предполага придържане към вегетарианска диета – сряда и петък, тоест 5 пъти седмично може да се яде месо, и не трябва да се забравя за рибния четвъртък.

Ако пресметнем времето на постовете и дните, в които не се допуска месо, месни продукти могат да се ядат само 84 дни в годината.

През останалото време се ядат само плодове, зеленчуци и зърнени.