Гастропареза наричат клиничния симптомокомплекс, при който протича забавяне на преминаване на храната през стомаха, поради нарушение на съкратимостта на мускулния слой на този орган.

При този синдром продължителността на изпразване на стомаха започва да отнема повече време, а при липса на лечение на патологията е възможно развитие на тежки нарушения на храносмилането.

Възникващите при гастропареза симптоми създават съществен дискомфорт и се отразяват не само как се чувстват, но и на обичайния начин на живот.

Защо се развива гастропареза? Как се проявява?

Какви мерки могат да бъдат предприети от болния за откриване и лечение на тази неприятна патология на стомаха?

Според статистиката това нарушение на храносмилането се открива сред възрастните пациенти на гастроентеролога в 4% от случаите. Патологията най-често се открива при млади жени.

Гастропареза при 36% от пациентите протича в идиопатична или първична форма. Приблизително при 29% патологията е с характер на диабет.

И значително по-рядко, при 13% от болните нарушението на придвижването на храната през стомаха се предизвиква от възникващи след хирургичната намеса усложнения или други изменения в перисталтиката на органа.

Причини и патогенеза за гастропареза

Гастропареза може да се предизвиква от най-различни причини. Най-разпространени са следните:

 1. Идиопатични – промяна на перисталтиката се предизвиква от неочевидни причини. Предполага се, че заболяването се предизвиква от заразяване с вируса Епщейн-Бар или цитомегаловирус, но засега достоверни потвърждения на тази теория няма;
 2. Диабетни – при болните от захарен диабет от всеки тип присъства хипергликемия. Ако това състояние се е наблюдавало продължително време, то повишените нива на кръвна захар предизвикват увреждане на капилярните стени, осигуряващи постъпване на хранителни вещества в нервната тъкан. Впоследствие заради това се развива невропатия на влакната, гарантираща двигателна активност и функционалност на стомаха и хранопровода. А това нарушение на инервацията на мускулния слой на чревните стени предизвиква понижение на техния тонус.
 3. Постхирургични – нарушение на двигателната активност на стомаха може да възникне, заради възпаление на някои хирургични интервенции на органа. Към тези рисковани операции се отнасят фундопликациите, ваготомии, бариатрични интервенции.

В по-редки случаи гастропареза се предизвиква от следните заболявания и състояния:

 • Хронична бъбречна недостатъчност;
 • Хипотиреоза;
 • Инсулт;
 • Склеродермия;
 • Болест на Паркинсон;
 • Прием на някои лекарствени средства – блокери на калциевите канали, опиоидни средства, сънотворни препарати, трициклични антидепресанти, антагонисти на допамин, циклоспорин, литиеви соли;

Нормална евакуация на храна от стомаха в червата се постига благодарение на координираното функциониране на мускулните елементи на този орган. Тази хармонична мускулна функция трябва да се извършва във всички отдели на стомаха:

 • В началните – поддържа се постоянен тонус;
 • В крайните – осигурява се перисталтика;

Тези функционални свойства на отделите на органа създават вътрекоремно налягане, което гарантира придвижването на храната до лумена на червата.

Мускулната активност на стомаха се регулира от нервната система, интерстициалните клетки на Кахал, храносмилателни пептиди и хормони.

Именно затова всякакви нарушения в хуморалната или в нервната регулация могат да разрушат така хармоничната симфония на мускулните компоненти на стомаха.

При понижаване на тонуса на перисталтиката настъпва гастропареза, предизвикваща редица неприятни симптоми.

Симптоми на гастропареза

Всички проявления са предизвикани от нарушения на храносмилането. Проявлението на симптомите може да бъде различно при различните болни.

Лечение

Целта на лечението е насочена към балансиране на нарушенията на моториката на стомаха и терапията на основното заболяване, което е станало пусков механизъм за промяна на качеството на перисталтиката.