Хеморагичен плеврит е доста разпространено заболяване. Характеризира се с развитие на възпалителна реакция в областта на плевралните листове. Съпровожда се с натрупване в плевралната кухина на серозно-гноен ексудат.

В сезорно-гнойната възпалителна течност се откриват и малко количество еритроцити. Това заболяване най-често се развива при злокачествени тумори, а също и вследствие на травми.

Прогнозата при това състояние пряко зависи от причината за неговото възникване.

Хеморагичен плеврит - принципи на лечение 

В повечето случаи образуващата се възпалителна течност се подлага на обратна абсорбция.

Този патологичен процес може да се усложни със срастване на плевралните листове. 

Болестта се развива приблизително при 20% от хората, които страдат от злокачествен тумор на дихателната система.

Хеморагичният плеврит при оказване на своевременна медицинска помощ завършва с пълно оздравяване на болния. Сред най-разпространите усложнения са плевралните сраствания, способстващи за намаляване на подвижността на белодробната тъкан.

В около 20% от случаите се наблюдава вторично присъединяване на бактериална флора с нагнояване на образуващия се ексудат.

Това води до възникване на емпием на плеврата, вследствие на който е възможно развитие на опасни за живота усложнения. 

Какви са провокиращите фактори 

Съществуват голямо количество заболявания, които могат да доведат до възникване на хеморагичен плеврит. Почти винаги този патологичен процес е с вторична природа.

Хеморагичен ексудат най-често се натрупва в плевралната кухина при злокачествени новообразувания, особено локализиращи се в дихателната система.

Злокачественото заболяване на стомашно-чревния тракт и на органите на женската репродуктивна система също може да се усложни с хеморагична форма на плеврит. 

Една от най-честите причини за тази болест са травми на гръдния кош. Предполагат се не само механични травмиращи въздействия, но и изгаряния. Възможно е развитие на болестта, вследствие на лъчева терапия.

В повече от 30% от случаите има риск от хеморагичен излив между плевралните листове.

По-рядко причина е постинфарктен синдром. При инфекциозни заболявания най-често развитието на тази болест е обусловено от туберкулоза на плеврата.

Други инфекциозни агенти също могат да предизвикат образуване на хеморагичен ексудат, макар и значително по-рядко.

Как се развива болестта

Механизмът на развитие на този патологичен процес се различава в зависимост от причините, довели до неговото възникване. Но независимо от причината за хеморагичен плеврит, винаги възниква възпаление в областта на плеврата. 

Наблюдава се повишаване на проницаемостта на кръвоносните съдове и увеличаване на плевралната течност. На фона на протичащите изменения еритроцитите преминават през стената на кръвоносните съдове и попадат в натрупалия се ексудат – възпалителна течност.

На този фон възникват проблеми с обратната абсорбция на течност, поради което се нарушават процесите на кръвообращението и движението на лимфната течност.

Симптоми при хеморагичен плеврит

Травматичната и инфекциозната форма се проявяват със сходни симптоми. Възпалителната реакция нараства бързо.

Телесната температура се повишава до 38 и повече градуса. Възникват и други проявления на интоксикационен синдром - втрисане, главоболие и т.н.

Първоначално клиничната картина се допълва с болки в гърдите, но с увеличаване на обема на ексудата болковият синдром постепенно стихва.

На негово място идват симптоми като тежест в гръдния кош, пристъпи на суха кашлица и задух.

На фона на протичащите изменения се присъединяват симптоми, сигнализиращи за проблеми, със сърдечно-съдовата система.

Когато причината за хеморагичен плеврит е тумор клиничната картина нараства по-бавно и не се съпровожда с изразен болков синдром.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагнозата при тази болест започва с пълно физикално изследване. От инструменталните методи най-информативни са рентгенография, компютърна томография, а също и ултразвуково изследване на плевралната кухина.

Характерът на ексудата може да се потвърди с плеврална пункция. Получената течност задължително се изпраща за цитологично изследване.

Тактиката на лечение на хеморагичен плеврит зависи от причините за него. Назначават се антибактериални препарати, химиотерапевтични средства.

За облекчаване на състоянието на болния се препоръчва евакуация на по-голямото количество възпалителна течност, натрупала се в плеврата.

Профилактика на развитие на хеморагичен плеврит

Единственият метод за профилактика е своевременното установяване и лечение на заболявания, които могат да доведат до вторично засягане на плеврата.