Днес все още са напълно изучени механизмите на възникване на гладните пристъпи, затова причините за тях са по-скоро вероятни. Но е установено, че при правилно хранене, този проблем по-рядко възниква. 

С какви мерки можем да избегнем пристъпите на глад

Правилно хранене – причини за възникване на гладни пристъпи

На глада влияят много фактори – от колебания в инсулина, количество постъпващи с храната полезни вещества, а също и скорост на предаване на сигнали от храносмилателната система към главния мозък.

Също е установено, че постоянното желание да ядем се появява по вина на следните причини, определяни като основни:

1. Прекаляване със сладкото

Захарните изделия са източник на прости въглехидрати, предизвикващи колебания в нивата на кръвна захар.

Тези колебания способстват за повишаване на апетита и ни принуждават да ядем, без да сме го планирали.

Този порочен кръг може да бъде преодолян с правилно хранене, което ще позволи подобряване на храносмилането и намаляване на апетита за вредни храни.

2.Липса на хранителен режим

Твърде големите интервали, повече от 4 часа, между отделните хранения способстват за поява на силни пристъпи на глад.

Затова работещите на пълен работен ден хора трябва по такъв начин да си организират храненето, че да имат възможност пълноценно да обядват или да похапнат здравословна храна.

В противен случай, ще компенсират всички калории, които не са си набавили през деня на вечеря. А това неизбежно води до наднормени килограми и многобройни проблеми със здравето.

3.Недостатъчно пълноценен нощен отдих

Човешкият организъм е сложен механизъм, за балансираната работа на който е необходим пълноценен нощен отдих.

Недостигът на сън предизвиква хормонален дисбаланс, по-точно по отношение на хормоните, които отговарят за потискане на апетита.

Затова и тези, които хронично не се наспиват, са не само постоянно гладни, но се чувстват и уморени през повечето време.

За избягване на постоянното желание да се яде нещо, и за стабилизиране на хормоналния фон, е необходим достатъчно сън.

4.Бременност

Растящото в утробата дете се нуждае от всички хранителни вещества.

Затова в началото на бременността жените започват да изпитват чести пристъпи на глад, свързани с нарасналата потребност на организма от витамини и минерални вещества.

Правилното хранене в този отговорен период трябва да се отчита с оглед на потребностите както на майката, така и на детето.

Какви навици помагат за справяне с пристъпите на глад

Препоръчително е спазване на следните правила:

Избор на подходяща диета

Постоянните гладни пристъпи са признак на проблеми с храносмилателната система и с хормоните, които обикновено се съпровождат с поява на наднормени килограми.

Ако обаче се опитваме да решим този проблем със спазването на различни строги диети, то най-вероятно гладните пристъпи ще се превърнат във верен наш спътник.

Може да ни помогне специалист, който съставя индивидуален план за лечение, с отчитане на особеностите на човешкия организъм.

Достатъчен прием на белтъци

Правилното хранене е невъзможно без достатъчен прием на белтъчини, които са основен строителен материал за организма.

Освен това този макронутриент способства за продължително чувство за ситост и за активизация на метаболитните процеси, които помагат за по-ефективна борба с пристъпите на глад.

Храни, богати на фибри – приоритет

Доказано е, че съществува пряка връзка между количеството приемани фибри и пристъпите на глад.

Така например, когато се похапват повече храни, богати на фибри, се гарантира постоянно чувство за насищане. Затова диетолозите настоятелно препоръчват да се ядат повече плодове и зеленчуци.

Пълноценно сдъвкване на храната

Твърде бързото поглъщане на храната не позволява на главния мозък своевременно да изпрати сигнал към стомаха за засищане.

Затова когато се храним бързо и в движение, гледаме телевизия, докато ядем, чувството за глад се запазва, макар и организмът вече да се е наситил. В резултат човек преяжда и килограмите му растат.

Спазване на питеен режим

Много често пристъпите на глад се дължат на жажда. Затова редовното пиене на вода помага за успокояване на желанието ни постоянно да дъвчем нещо.