Малко са хората, които да не обичат, от време на време, да си похапват чипс или шоколадови бисквити. Да устоиш е много трудно.

Навсякъде около нас има лесно достъпна вредна храна, а полезната изисква повече време, внимание, а и доста често е по-скъпа.

Вредната храна обаче може да ни донесе много повече последствия, освен за фигурата ни и за здравословното ни състояние. Подготвили сме ви, обаче, няколко интересни съвета, с които да преборите желанието за поредната доза вредни мазнини и захари.

1. Спорт

Според изследователи, аеробните упражнения повишават активността в дорсолатералния префронтален кортекс в мозъка, който има роля за самоконтрола свързан с храненето. Освен това, спортът е най-добрият приятел на здравото и красиво тяло.

2. Редовно хранене

Когато между хранения през деня има голям интервал от време, например 6-7 часа, хората сме по-склонни да прибегнем към нещо пълно с празни калории. Това може да се избегне, ако хапваме по нещо малко, като плод, на всеки 3-4 часа. По този начин поддържаме стабилни нива на глюкозата в кръвта и не чувстваме глад.

3.Хидратация

Надали, прочиташ това за първи път, но смятаме, че е важно да го припомним. Често, се сещаме да пием вода едва когато усетим жажда.

Когато е минало дълго време без да пийнем вода, тялото ни започва да се я търси по всевъзможни начини, като един от тях е храната. Когато около нас има нещо вредно, мозъкът ни ни дава сигнали да „нападаме“, за да компенсираме поне малко дехидратацията.

4. Омлет вместо баничка?

Следващият път, когато усетите силен глад за нещо нездравословно си вземете нещо тотално противоположно по хранителна стойност. Така с времето, ще привикнете тялото си, когато почувства глад, да не търси вредното.

5. Съчетай полезното с приятното

Ако, все пак, не можеш да пребориш изкушението този съвет е за теб. Заедно с шоколадовия десерт, пробвай да си нарежеш ябълка или друг плод.

Така ще „дадеш“ на мозъка си желаното, а на тялото – това, от което наистина има нужда.

6. А какво най-често ти се дояжда?

Според специалисти, желанието за точно определена храна, може да е сигнал за дефицит. Хората, на които често им се прияждат много сладки храни, е вероянто да страдат от недостиг на хром, който да балансира нивата на кръвната захар.

В такива случаи, заложете на овесени ядки, защото те са едни от продуктите с високо съдържание на хром.

Ако често ти се прияжда чипс или друг вид снакс, сигурно на тялото ти му липсва витамин В5, помагащ функционирането на надбъбречните жлези. Той се съдържа в сьомгата и слънчогледовите семки.