Ако сте гледали научно фантастичният трилър „Железният човек“, най-вероятно знаете за специалния скафандър със специална силова система, която придават свръхчовешки способности на своя изобретател.

За разлика от измисления свят на блокбъстърите, в реалния живот роботизираните скелети изпълняват доста по-прозаични, но много полезни функции.

В армията отдавна се използват, за да могат войниците да носят по-тежко снаряжение.

Другата сфера на приложение на роботизираните костюми – това е медицината.

Екзоскелетите връщат подвижността на инвалидите

И ето сега дойде ред на ежедневната сфера каквато е фабричното производство, където уникалните свойства на екзоскелетите се оказват необходими.

Екзоскелетите използват ролята на връзка между чистия ръчен труд и роботизираните системи. Получавате човешки мозък в тяло на робот.

И на практика предимствата на екзоскелетите са очевидни.

На първо място – това е намаляване на травмите при производство.

А добре е известно, че освен обикновена простуда основна причина за вземането на болнични са травмите на гърба.

В автомобилната индустрия вече от доста години се използват роботи.

Но те имат своите ограничения. В предприятията са нужни и роботи, и хора.

Някои работници на конвейер във Форд са принудени да вдигат ръце по 4600 пъти дневно, това е около милион път на година.

Този род повтарящи се движения често водят до болки в гърба и шията.

Но сега на работници от 2 завода на Форд във Калифорния беше осигурено устройството EksoVest, разработено от калифорнийската компания Ekso Bionics.

Тази жилетка придава на всяка ръка допълнителна сила за вдигане на товар от 2.2-6.8 кг., която помага за намаляване натоварването на мускулите.

Невероятно – това е единствената дума, която ни идва наум, описват работещи в заводите на Форд

От компанията казват, че с използването на това устройство количеството травми при производство рязко е намаляло.

Днес промишленото използване на екзоскелети е сравнително ограничено.

През тази година са продадени само няколко хиляди екземпляра.

Но се смята, че потенциалът е да се търсят няколко милиона на пазара.

Екзоскелетите, които се използват за рехабилитация на инвалиди, могат да струват по 100 и повече хиляди долара, тъй като заменят изцяло мускулите на човека.

Eкзоскелетите за промишлени цели струват доста по-малко, около 5000 долара

Обикновено само дават допълнително усилие на мускулите, не ги заменят напълно, и се използват само за една част на тялото.

Често нямат нужда от външен източник на енергия, а просто преразпределят натоварването, повишавайки товароподомността с 10-20%.

В Япония екзоскелети се използват за повдигане на тежести при строеж на кораби и на строителни площадки на големи обекти.

В САЩ компания за търговия на дребно с експериментална цел раздава на своите служители екзоскелети, за да се изясни как могат да помогнат при разтоварване на стоки и преместването им до търговската зала.

Аерокосмическата компания Lockheed Martin използва екзоскелета Fortis собствена конструкция, който позволява на служителите много по-дълго да използват тежки инструменти.

Тяхната конструкция позволява натоварването от оператора да се пренесе директно на пода посредством специални приспособления на бедрата, коленете и глезените.

Тези приспособления също помагат за понижаване на вибрацията и въртящия момент, създавани от тежките инструменти.

В дългосрочна перспектива цената на екзоскелетите ще се понижава, а това означава, че ще се използват все по-широко и по-широко.

А това би помогнало и за намаляване на риска на гръбначни проблеми – хернии и дископатии, вследствие на прекомерен физически труд.